• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 28 Aralık 2022 17:26

Seçim İçin İki Tarih Verdi

Seçim İçin İki Tarih Verdi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum 'erken seçim' iddiaları sürerken 2 tarih verdi: Sonrasında yapılması hukuken zorunludur

Türkiye seçim atmosferine her geçen gün daha yoğun hissederken 'erken seçim' tartışmaları gündemden düşmüyor. Haziranın Kurban Bayramı ve tatil dönemine denk gelmesi gibi nedenlerle tarihin öne çekilebileceği ileri sürülüyor. Konuyla ilgili çeşitli tarihler dillendirilirken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, seçimlerin en erken ve en geç alınabileceği tarihleri duyurdu.

'Erken seçim' iddiaları konuşulmaya devam ederken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'un belirttiği tarihler dikkat çekti. Seçim Kanunu değişikliğine dikkat çeken Uçum, "Seçimlerin 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılması hukuken zorunludur" dedi. 30 Ocak'tan önce karar alınamayacağını vurgulayan Uçum, "30 Ocak 7 Nisan arası (hafta sonu karar alınırsa 9 Nisana kadar) seçimlerin yenilenmesi kararı alınabilir" ifadelerini kullandı.

"EN ERKEN 9 NİSANA, EN GEÇ 11 HAZİRANA ALINABİLİR"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, şu açıklamayı yaptı:

"Seçim Kanunu değişikliğinin 2023 seçimlerinde geçerli olması için seçimlerin 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılması hukuken zorunludur. Bu nedenle seçimler en erken 9 Nisana en geç 11 Hazirana alınabilir. Bu periyotta seçim için 10 seçenek gün var."

"Buna göre 30 Ocak 7 Nisan arası (hafta sonu karar alınırsa 9 Nisana kadar) seçimlerin yenilenmesi kararı alınabilir. 30 Ocaktan önce karar alınmaz çünkü %7 barajı yürürlüğe girmez. 9 Nisandan sonra karar alınamaz çünkü o durumda 18 Haziran yasal seçim günü geriye çekilemez."