• imsa
EKONOMİHaber Girişi : 07 Haziran 2020 13:09

“Sektör zor durumda”

“Sektör zor durumda”
TİM Sektörler Konsey Üyesi, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, “Önümüzdeki yıl büyük sıkıntılar oluşacak” dedi.

TİM Sektörler Konsey Üyesi, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, “Önümüzdeki yıl büyük sıkıntılar oluşacak” dedi.

Kesme çiçek sektörü hem kent hem ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip. Sektör son yıllarda 100 milyon doları aşan ihracat rakamlarıyla önemini de ortaya koydu. Geçtiğimiz yıllarda ihracatın arttırılması için arazi tahsisi konusunun tartışıldığı sektörde şimdi nasıl ayakta kalınacağı endişesi yaşanıyor. Her yıl mayıs sonunda kapanan sezonun salgın nedeniyle 2020’de Mart sonunda kapanmak zorunda kaldığını belirten Başkan Yılmaz, bu yıla iyi başladıklarını; ancak pandeminin baş göstermesiyle birlikte işlerin bıçak gibi kesildiğini aktardı. Yılın ilk 2 ayında ihracatta büyük bir sıçrama yaşayan sektörde 3’üncü ve 4’üncü aylardaki düşüş çok büyük oldu. Sezon hedeflerinin 125 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, “Ocak-şubat döneminde sektörümüzün ihracat rakamlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20’lik bir artış gerçekleşti. Mart-nisan aylarındaysa yüzde 40’ın üzerinde bir iş kaybı yaşadık. Sonuç olarak yüzde 16’lık bir düşüşle sezonu kapattık. Yüzde 16, büyük bir oran gibi gözükmüyor olabilir. Fakat rakama vurduğumuzda bu yıl sektörün ulaştığı rakam 60-65 milyon dolarda kaldı” dedi. Kesme çiçek sektörü geçtiğimiz yıl 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

Desteklemelerin dışında kaldılar
Hükümet tarafından açıklanan desteklemelerin sektörü kapsamadığını aktaran Yılmaz, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapılan görüşme sonucunda da somut bir gelişme yaşanmadığını ifade etti. Yılmaz, “Sektörümüz açıklanan paketler kapsamında bir destek görmedi. En azından Ziraat Bankası ve Eximbank’a olan kredi ödemelerinde bir ertelemeye gidilebilirdi. Şehir içindeki çiçekçi esnafı KÇ֒den yararlandığı için vergi, kredi gibi ödemeleri ertelendi; lakin bizler üretici olarak bu durumun dışında kaldık. Açıklanan desteklemelerin üretim yapanlara hiçbir faydası olmadı” diye konuştu.  Başta KGF olmak üzere açıklanan finans desteklerine de ulaşamadıklarından yakınan Yılmaz, “Bankalar çok güvende gördükleri müşterilerine kredi kullandırmaya çalıştı” değerlendirmesinde bulundu.

 Krediler ertelensin talebi

Türkiye genelinde 100 bin, Antalya genelinde 20 bin kişinin sektörde istihdam edildiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “İşletmeler şu an için bir destek almadan iyi-kötü gidiyor. Ancak bu durum ne kadar daha böyle devam eder onu bilemiyoruz. Bu sektör desteklenmezse geleceğimiz çok iyi görünmüyor. Antalya’da şu an için battım diyen yok. İnsanlar bir şekilde idare ediyorlar. Sürecin ne zaman biteceği değil. Ziraat Bankası ve Eximbank kredileri 3-6 ay değil en az 3 yıl faizsiz olacak şekilde ötelenmeli. Şu an gerçekleşen satışlar, nakit akışının bozulmaması adına, maliyetinin altına yapılıyor. Sektör zor durumda. Zaten ihracat yapan insan sayısı çok az, bu insanları desteklemeliyiz. İnsanların nakit akışı bozulduğu için önümüzdeki yıl büyük sıkıntılar oluşacak. Bu nedenle sektöre yönelik ‘Üretime Devam Kredisi’ oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.