• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 22 Mayıs 2020 11:36

Sevinçleri yarım kaldı

Sevinçleri yarım kaldı
Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, “Esnafımız ekonomik sorunlarla boğuşuyor” dedi.

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, “Esnafımız ekonomik sorunlarla boğuşuyor” dedi.

 Koronavirüs salgınıyla mücadele aşamalı normalleşme süreci başladı. Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararla yaklaşık 2 aydır kapalı olan berberler geçtiğimiz hafta işbaşı yaptı. Yaklaşık 2 ay süresince kapalı kalan berberler esnafı, kepenkleri kaldırdığı günden bu yana istediğini bulamadı. İş hacminde büyük düşüş yaşandığını aktaran Berberler Odası Başkanı Uzun, “Kepenkleri açmanın sevincini yaşadık. Ama sevincimiz yarım kaldı diyebiliriz; çünkü işlerde büyük düşüş mevcut. Bu durumun sonucunda esnaflarımız başta kira olmak üzere birçok kalemde giderlerini karşılayamama endişesi yaşıyor” diye konuştu.

 İşletmelerin kapalı kaldığı süre zarfında ekonomik açıdan çok zorlandıklarını aktaran Uzun, “Mart ayının 21’inde dükkânlarımızı kapattık. 51 gün süresince esnaflarımız ekonomik açıdan çok zorlandı. Çünkü bizler günlük kazanç sağlıyoruz. Kepenk kaldırmamıza izin çıkınca Bilim Kurulu’nun aldığı kararlara uyarak iş yerlerimizi açtık. Aynı anda yan yana iki koltukta müşteri kabul etmiyoruz. Randevulu sistemle çalışıyoruz. Muhakkak surette maske kullanıyoruz. Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, temas edebileceği tüm alanlarla zeminin temizliği/dezenfeksiyonunu yapıyoruz. Her müşteri için ayrı steril eldiven kullanıyoruz. Saç kesimi, yıkama, boyama vb. hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık. Söz konusu kurallara uyunca müşteri sayımızda haliyle bir düşüş yaşanıyor, girdilerimiz artıyor. Bir de bu tablonun üzerine iş hacmindeki düşüş eklendi. Bu noktada önceden birikmiş kira borçlarımız var ve işlerdeki düşüş nedeniyle de şu an esnaf zor durumda. Bu iş hacmi ve birikmiş kira borçlarımızla işimiz çok zor. Birçok esnafımız destek talebinde bulunuyor. Bizlerde oda olarak konuyu yetkililerimize iletmek için çalışmalara başladık. Hazırlayacağımız bir dosyayı önümüzdeki hafta ilgili makamlara sunacağız. Şu an en büyük sıkıntımız ekmek teknelerimizin açık kalması için kira borçlarının ödenmesi. Mevcut iş hacmiyle geçtiğimiz ayların kiralarını ve mevcut kiraları ödememiz çok zor görünüyor. Bu noktada devletimizden kira desteği yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 Tavan fiyat uygulaması

Vatandaşların gönül rahatlığıyla berberlerine gidebileceği aktara Uzun, “Salgınla ilgili çok ciddi tedbirler alınmış durumda ve esnaflarımız buna harfiyen uyuyorlar. Tüm vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla endişe duymadan berberlerine gidebilir. Bizler hazırız ve kendilerini bekliyoruz” dedi. Fiyatların yükselmesiyle de ilgili konuşan Uzun, “Saç-sakal kesme ya da diğer işlemlerimiz için fiyat tarifemizde bir değişiklik yok. Odamız bu konuda yeni bir fiyat listesi oluşturmadı. Ancak salgın nedeniyle kullanımı zorunlu olan tek kullanımlık malzemeler, dezenfektasyon ve sterilizasyonda kullanılan kimyasalların belirli bir maliyeti var. Özellikle tek kullanımlık malzemeler konusunda yetkililerden yardım talebinde bulunuyorum. Fırsatçılık yapan bazı firmalar çok yüksek fiyatlara tek kullanımlık ürünleri esnaflarımıza diretiyor. Bu konuda bir tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.