Tatile çıkacaklar gidecekleri hedefe ulaşmak için cep telefonlarını kullanırken bu aslında onları büyük bir tehditle de karşı karşıya bırakıyor.
TELEFONA ENTEGRE EDİLMİŞ DURUMDA
Yazılımcı Yavuz Çetin, "Tatilciler eskiden uzun bir yolculuğa hazırlanırken kaybolmaktan endişe ederlerdi. Bu yüzden yanlarına harita, pusula, radyo, sözlük ve el feneri alırlardı. Şimdi hepsi küçük, kompakt bir telefona entegre edilmiş durumda. Bu nedenle birçoğumuzun yanında bu küçük asistan olmadan bir yolculuk hayal edememesi şaşırtıcı değil. Ancak tarihteki gezginlerin korsanlara ve eşkıyalara karşı dikkatli olmaları gerektiği gibi günümüz turistlerinin de kendilerini siber suçlulardan korumaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yazılımcı Yavuz Çetin, "Günümüzde karşılaştığımız tüm sahte uygulamaları ve dolandırıcılık yöntemlerini düşündüğümüzde, akıllı telefon için güvenliğin tatil öncesi evde başladığını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor" dedi.
İŞ SİSTEMİNİZE GİREBİLİRLER
Çetin, "Tehdit aktörleri akıllı telefonları yalnızca sahiplerinin kimliklerini veya paralarını çalmak için kötüye kullanmakla kalmaz, aynı zamanda işverenlerinin iş sistemlerine de giriş yapabilirler" uyarısında bulundu.
TEHDİTLERİN SAYISI ARTIYOR
35 Milyon kötü amaçlı yazılım olduğuna dikkat çeken Yavuz Çetin, "Bağımsız BT-Güvenlik Enstitüsü AV-TEST, Nisan 2024 itibariyle akıllı telefonların yaklaşık 35 milyon Android kötü amaçlı yazılım örneğiyle karşı karşıya kaldığını gösterdi. Tehdit aktörleri, kurbanların kişisel verilerini ve paralarını çalmak için yasal festival, seyahat veya konaklama web sitelerini kötüye kullanabilir ve aynı şeyi yapmak için kötü amaçlı yazılım dağıtabilir veya taklit web siteleri oluşturabilir. Bir başka tehdit de sahte çeviri uygulamaları ya da truva atına dönüştürülmüş yasal sohbet uygulamaları gibi kötüye kullanılan uygulamalardan gelebilir" açıklamasında bulundu.
GAVENLİK İÇİN NELER YAPILMALI?
Güvende kalmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren yazılımcı Yavuz Çetin şunları söyledi: "Mümkünse tatile kurumsal cihazlarınızı götürmeyin ve kişisel cihazlarınızı iş için kullanmayın. Yazılımınızı güncelleyin ve cihaz verilerinizi düzenli olarak yedekleyin. Kaybolan veya çalınan bir cihazı bulmanıza yardımcı olacak hırsızlık önleme araçlarını kurun. Otomatik bağlanmayı durdurun ve herkese açık herhangi bir kablosuz erişim noktasına bağlanmadan önce iki kez düşünün. Herkese açık bir kablosuz erişim noktasına bağlanmak zorunda kalırsanız VPN kullanın. Çevrimiçi bankacılık veya çevrimiçi alışveriş gibi hassas işlemleri gerçekleştirmeden önce iki kez düşünün. Özellikle web sitelerinden ve üçüncü taraf uygulama mağazalarından uygulama indirirken dikkatli olun. Yeni bir uygulamayı indirmeden önce her zaman geliştiricinin geçmişini ve uygulama incelemelerini kontrol edin. Yeni uygulama garip davranmaya başlarsa hemen silin. Biletleri yalnızca bir etkinlik organizatöründen veya resmi ve güvenilir bir üçüncü taraf satıcıdan satın alın."
Haber: Yalçın KÜÇÜK