ŞİA,EHL-İ SÜNNET VE HZ ALİ ÜÇGENİNDE MUAVİYE (R.a)

  • SUR YAPIIIIIII

Allah Rasulu bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor: Ashabıma sövmeyin! Ashabıma sövmeyin! Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, biriniz Uhut (dağı) kadar altın infak etse, onların bir ölçeğine veya onun yansına erişemez.(Sahih-i Müslim(2540) / Buhari (3470) bu hadise rağmen bazı mezhep müntesipleri bazı sahabe ve sahabeler hakkında hoş olmayan fikirler ve sözler söylemekten geri kalmamışlardır. Bunu söylerken sahabeler günahsız, hata yapmaz veya yapmamıştır gibi bir düşünce ve söylemimiz olmaz ve olamaz.Onlarda sizin ve bizim gibi insandı ve insana has özellikler taşıyordu.Bize yakışan olan günah ve hatalarını Allah-u Tealanın Adalet sıfatı gereği değerlendireceği bilinciyle hareket etmek. Sahabelere karşı aşırı derecede suçlama yapan  mezheplerin en fanatiği şia mezhebidir. Şia mezhebi mensubları hz ebu bekr başta olmak üzere hz Ali ve halifelikle alakalı gördüğü her sahabiyi zem etmiştir.Şia bu zem etmeyi imani ve itikadi esasları arasında saymıştır..İmam Sadık (a.s.) her vacip namazdan sonra dört erkeğe ve dört kadına lanet okurdu.Bunlar erkelerden, Ebubekir, Ömer, Osman ve Muaviye; kadınlardan ise, Aişe, Hafsa, Hind ve Muaviye’nin kızkardeşi Ummul Hakem’dir” (Usul-u Kafi, c:2, s:243; Tehzib, c:2, s:321; Vesail-u Şia, c:6, s:462; Bihar c:30,397)

       ŞİA  mezhebi kadar  olmakla birlikte ehli sünnet mezhebinden bazı  mezhep mensuplarıda baştaki  hadis den olacak ki şia kadar sert ol(a)mamışlardır.Bunlar  Hz Ali ve halifelik ekseninde şia dan farklı olarak günah keçisi olarak Hz  Muaviye yi görürler.Hz Alinin ve çocuklarının halifeliğinin tek suçlusu olarak Hz Muaviye yi kabul ederler.Bundan dolayıdırki  kendi egolarını tatmin etmek ve zem etmek için Hz Muaviye demez; Muaviye derler.Neymiş efendim Hz Aliye baş kaldırmış halifeliğini kabul etmemiş.Miş miş ler başladımı sonu gelmez artık .İyi dersiniz lakin,aynı şeyleri  şia da söylüyor.Sizmi Şia laşıyorsunuz yoksa onlarmı ehli sünnetleşiyor?İki benzemezin birleştiği tek nokta Hz Ali ve halifeliği.Lakin Şia suçlu listesini Hz Ebu bekr den başlatırken Ehli sünnet tarafı ise Hz  Muaviye ile başlatıyor.Şimdi burada şu soruyu sormak gerekiyor.Hz Alinin halifeliğine karşı çıkan ve onunla şavaşan başta Annemiz Hz Aişe olmak üzere Talha b. Ubeydullah ve Zübeyr b. Avvâm gibi mübarek kişilerin yer aldığı binleri  niye atlıyorsunuz. Onlarda Hz Alinin hilafeti karşısındaydılar.Yoksa onlar hakkındadamı Şia gibi düşünüyorsunuz da mahalle baskısından korktuğunuz için Hz Muaviye ye yükleniyorsunuz.İslami ve tarihi kaynaklar bağlamında olaya  iki  açıdan bakmak gerekiyor.

    İlki :Hz Ali yi sevip ve hakkının yenildiğini düşünen Şia mebsupları bu düşüncelerini  delillendirmek için hadisler uydurmayı veya hadisleri istedikleri gibi yorumlamayı ihmal etmemişlerdir. Haklılıklarını ispat etmek için meşhur hav’eb köpekleri hadisini delil saymaları. . Hadis kısaca şöyle:

      Hz. Âişe, Talha ve Zübeyr yaklaşık 1000 kişilik bir kuvvetle Basra önlerine ulaşabildiler. Yolda köpek havlamaları duyan Âişe nerede olduklarını sormuş, Hav’eb suyu civarında bulunduklarını öğrenince Hz. Peygamber’in zevcelerine hitaben, “Acaba hanginize Hav’eb köpekleri havlayacak?” dediğini (Müsned, VI, 52, 97) hatırlamış .Bu konuda inceleme yapan ilim ehli hadisin sağlam kaynaklara dayanmadığını delilleriyle izah etmişlerdir.Bu hadis ana hatlarıyla üç çelişki içeriyor.1-Hz Aişe annemiz  kötüleniyor (şia ya malzeme oluşturuyor).2-peygamber koca sözü dinlemeyen bir eş imajı oluşturuluyor.3- hz Aişe Basiretsiz Rahatlıkla yönlendirilen bir kişi olarak tarif ediliyor.(kaynak:Cemel ve Sıffin'de Gayb haberleri Ahmet pişkin)

    İkincisiAshap arasında siyasî konularla ictihada dayanan bazı meselelerde çeşitli ihtilâflar, hatta savaşlar çıkmasına rağmen onlar kendileriyle ilgili âyet ve hadisleri göz önünde bulundurarak birbirleri hakkında övücü ifadeler kullanmışlardır. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Sahabe ve Fezailü’s-sahabe md.)gökteki yıldızlar olarak nitelendirilen bu insanlar her şartlarda birbirlerini zem etmezken size ne oluyorda bu yıldızlar hakkında ileri geri konuşup ta Şia nın değirmenine su taşıyorsunuz. Kaçımız bir Hz Peygamberin(s.a.v) damadı olan diğeri vahiy kâtipliği yapmış bu insanlar hakkında kitap okuduk. Kaçımız  hz Muaviye nin  islama yaptığı hizmetlerden haberdarız?  Son kelam ise :Hz peygamberin (s.a.v) vahiy katipliğini yapmış bir şahsiyeti Şia nın tuzağına düşüp  zem etmenin hz Aliye veya size ne faydası var?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.