• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 05 Temmuz 2021 11:40

Sistem Yoksulluğu, Yolsuzluğu ve Yasakları Körüklüyor

Sistem Yoksulluğu, Yolsuzluğu ve Yasakları Körüklüyor
Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu. Kayabaş; “Bugün Türkiye'nin ve Cennet Antalya’mızın en aciliyetli çözülmesi ge

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya’da açlık ve yoksulluk sınırı ile bekâr bir çalışanın aylık maliyeti araştırması konusunda açıklamalarda bulundu. Kayabaş; “Bugün Türkiye'nin ve Cennet Antalya’mızın en aciliyetli çözülmesi gereken meselesi kaynamayan tencerenin kaynar hale getirilmesidir” dedi.

 

Kayabaş, İl Başkanlığımızca gelenekselleşen açlık, yoksulluk sınırı araştırmasını kamuoyuna doğru, tutarlı ve güvenilir bilgi sunmak adına çıkmış olduğumuz yolda; gerçek ile yalanı, doğru ile yanlışı gözler önüne sermek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz diyerek; “Ekonomik göstergeler üzerinden bazı yerlerde; şu kadar büyüdük, problemlerimizi azaltıyoruz gibi ne olduğunu milletin anlamadığı rakamlarla millete moral vermeye çalışıyorlar. Biz de aylardır gerçek rakamları hemşehrilerimizle paylaşıyoruz. Ayrıca insan kendine bakıyor, "Benim durumum düne nazaran iyi mi, değil mi?" diye soruyor ve durum iyi değil!Ama gelin görün, iktidar tek başına bütün dünyaya meydan okuyormuşgibi yapıyor. Bu şartlar altında biz halimizi nasıl düzelteceğiz?” diye konuştu.

 

Kayabaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim dış ticaret açığımız her sene büyüyor. Dış borç ve iç borç aldı başını gidiyor.Bizim; kalkınma, sanayileşme ve üretimi artırma hamlesine ihtiyacımız var ancak gelin görün ki hükümet bunun yerine ekonomi koordinasyon kurulu ve fiyat istikrar komitesi adı altında iki yapı oluşturarak ve TÜİK’in çeşitli kurullarında görev alanlara ayda iki huzur hakkı yerine dört huzur hakkına kadar almalarına yarayan düzenleme yaparak ekonomiyle savaştığını zannediyor. Oluşturduğu paralel merkez bankası benzeri yapılanması ile yeni algı yönetimlerine yelken açıyor.

Söz konusu kurulların kurulduğu gün;1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde elektrikte tüm abone gruplarına%15, doğalgazda mesken abonelere %12 sanayide ise % 20, LPG’de de yaklaşık %15’e karşılık gelen60 kuruşluk zamlar yapıldı.Aslında buradaki zamlar Temmuz ayı raporunun konusu gibi gözükse de elektrik ve doğalgazda yapılan oyunu gözler önüne sermemiz gerektiği için burada yer verdik. Şöyle ki elektrik ve/veya doğalgaz faturanız 15 Haziran’da kesilmiş olsun zamlı tarifeye geçildiği için 1 Temmuz’dan itibaren geçileceği ilân edilen zamlı tarifeler aslında 16 Haziran’dan itibaren yapılacak kullanımlara dayansıtılacak çünkü bu süreçte tek çarpanla tek fatura kesilecek. Fahiş zamlar yetmiyormuş gibi bir de bu yöntemle haksız kazanç elde edilmiş olunuyor”

 

Açlık sınırı 3 bin lirayı, Yoksulluk sınırı 10 bin lirayı geçtiğini belirten Kayabaş, konuşmasını şöyle noktaladı:

“İlimizde gıda enflasyonu verilerini üst üste koyduğumuz zaman 2021 ikinci çeyreği gıda enflasyonu %5,39 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek gıda enflasyonunu eklediğimiz zaman 2021 ilk yarısının gıda enflasyonu ise %14,9 olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani 1 Ocak 2021 tarihinde 500 TL ile yapılan bir gıda alışverişi 30 Haziran 2021 itibariyle 574,50 TL seviyesine gelmiş durumdadır.

Bu ay yaptığımız araştırmalar neticesinde iki maaş, üç maaş hatta dokuz maaş alan bürokratları doyurabilmek için hemşehrilerimiz sofralarından aç kalkmaya devam etmekteler. Aşağıdaki bulgularımızı paylaşırken biz utanıyoruz ancak iktidar sahiplerinin yüzleri dâhi kızarmıyor.

2021Haziran ayında Antalya’da iki yetişkin ve birisi 15-19 diğeri 4-6 yaşlarında çocuktan meydana gelen 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi adına gerekli gıdalar için harcaması gereken miktar yetişkin erkek için 823,78 TL yetişkin kadın için 697,51TL, 15-19 yaşındaki çocuk için 889,92TL ve son olarak 4-6 yaş çocuk için 595,29TL olarak gerçekleşirken, söz konusu ailenin Haziran 2021 Açlık Sınırı; 3.006,50TL olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde gıda için 3.006,50TL, giyim için 658,96TL, konut (kira, elektrik, su, yakıt vb) için 3.130,05TL, ulaşım için 2.512,28TL, eğitim için 288,29TL, sağlık için 315,75 TL ve çeşitli mal ve hizmetler için ödenmesi gereken 137,28TL ile birlikte 4 kişilik ailenin insanca yaşam şartlarını sağlayabilmesi adına ödemesi gereken miktar olan

Haziran 2021 Yoksulluk Sınırı 10.049,12TL olarak gerçekleşmiştir.

Araştırmalarımıza göre gıda ve gıda dışı giderler baz alındığı zaman;Şehrimize çalışmak amacıyla gelen ve/ veya yalnız yaşayan bir Vatandaşımızın maliyetlerini ifade eden Haziran 2021 döneminde bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti geçtiğimiz aya göre bir ayda %3,80artışla; 3.667,93TL olarak hesap edilmiştir.Antalya kamuoyunun dikkatine sunarız.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.