• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 01 Mart 2023 16:07

Sokakta mı kalacaklar?

Sokakta mı kalacaklar?
Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinin ardından bir yandan yaralar sarılmaya çalışılırken halen bölgeyi terk etmeye çalışan vatandaşlar bulunuyor. Antalya’daki oteller kapılarını açtı ama yaklaşan turizm sezonu depremzedeleri korkutuyor.

Yüzlerce otel kapılarını depremzedelere açtı. Kahramanmaraş merkezi 11 ilde yaşanan deprem yaklaşık on binlerce kişiyi evsiz bıraktı. Antalya’da hizmet veren yüzlerce otel elini taşın altına koyarak depremzedelere ücretsiz konaklama desteği verdiğini duyurdu. ‘Devletin her zaman yanındayız’ diyen otel işletmecileri var. Bir yandan da bu otellerini yeni sezona nasıl açacakları da merak konusu.

Antalya’ya kimi kendi imkanları ile kimi devletin imkanları ile gelerek otellere yurtlara ve yakınlarının yanlarına yerleşen depremzedeler yaşadıkları olayın etkisinden çıkamadıklarını belirtti. Otellerde konaklayan vatandaşlar, depremin etkisinden çıkamadıkları için gün içinde odalarından çok fazla çıkmıyor ya da kapalı alana girmek istemiyorlar. Afetzedeler, gün içinde temel ihtiyaçlarını karşılayarak otellerin bahçesinden çay, kahve içerek ve birlikte sohbet ederek vakit geçirdiklerini ifade ediyorlar.

Depremzeler, Antalya’ya ilk ulaştıkların 10 bin kişilik spor salonunda toplanarak gıda ve giyim yardımı alıyorlar.  AFAD’dan belgesini alanlar otellere ya da yurtlara yerleştiriliyor. Ancak son dönemde gelenler ve otellerden çıkmak zorunda kalanlar Antalya’da kapasite dolduğu için çevre illere yönlendirilmeye başladığı ifade ediliyor.

Antalya’da butik otel işletmecisi İlhan Atalay, odalarının tamamını depremzedelere açtığını ve birçok gıda ihtiyacını da bir süredir otel olarak kendileri karşıladıklarını kaydetti. Atalay,  süreçle ilgili sıkıntısının ise butik otel olmaları ve rezervasyonlarının olması nedeniyle depremzedeleri kısa süreli alabileceğini bu anlamda kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. Atalay, “3 – 5 gün alabilirim. Uzun alamıyoruz. Yardımcı oluyorum ama butik otel olduğumuz için uzun soluklu alamıyoruz. Kahvaltıyı ve akşam yemeklerin veriyoruz. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası İle (ATSO) afetzedelerin öğlen yemekleri işini yemek ayarladık. Öğlen akşam orda yemek veriliyor. Şimdiye kadar kendi imkanlarımızla verdik. Tek sıkıntı 3 rezervasyon var. Aldığımız misafire de çık diyemeyiz. Bize de bu süreci bir ay gibi düşünün diyorlar.  Sezon başlayacak ne yapacağımız bilmiyoruz” diye kaygılarını dile getirdi.

DEVLET BİR ÇÖZÜM BULACAKTIR

Otel İşletmecisi Cenk Sevinç, büyük otellerde açık büfe olduğu için sorun olmadığını ancak birçok şehir otelinde butik otelde açık büfe olmadığı için otel işletmecisinin yemek işlerini kendileri karşıladığını söyledi. Sevinç, “İlk önceleri kahvaltı öğlen yemeği ve akşam yemeği için AFAD belediye yemek gönderiyor ama buraya gelene kadar soğuyordu. Bizimde amacımız sıcak yemek verelim depremzedelerimize. Fakat kapalı alan sorunumuz var butik otellerde. Bizimde otellerin kapasitesi belli. Elimizden geleni yapıyoruz ancak rezervasyonlar var ve uzun vadede ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ancak devlet bir çözüm bulacaktır diye ümit ediyoruz” diye konuştu.

DEPREMZEDELER İÇİN ORTAK YEMEK YERİ AYARLANDI

Kaleiçi’nde depremzedelere otelinin kapısını açan Otel Sahibi Ali Kahraman'ın otelinde 25 depremzede kalıyor. Kahraman ise “Belediyeden ve AFAD’dan afetzedeler için yemek geliyor. Ancak yemekler soğuyordu. Bizde afetten gelen zedelerin boğazından sıcak yemek geçsin istiyorduk. Butik otel olduğumuz için kapalı yerimiz yok. ATSO ile yemek, aşçı hepsini organize ettik. ANFAŞ’a gittik gıda var ATSO ile ayarlanan yerde depremzedeler sıcak yemeğe kavuştular ancak ortak sorunumuz rezervasyonlarımız var oda sayımız belli.” diye kaydetti.

MÜHÜBE TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.