• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 22 Aralık 2023 16:52

Sonu felaket olabilir!

Sonu felaket olabilir!

Emniyet kemerinin hayat kurtardığının unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Trafik Kazalarını Vnleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Emniyet kemeri trafik kazalardaki ölüm riskini yüzde 40-50 oranda azaltmaktadır. Emniyet kemeri takmayanların yüzde 44'ü araç dışına fırlarken, bu kişilerin yüzde 75’i hayatını kaybetmektedir" dedi.

"Emniyet kemeri ön ve arka koltukta hem kısa hem de uzun mesafede takılmalıdır" diyen Ayvazoğlu, "Emniyet kemeri çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlamaktadır. Hayati öneme sahip kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyen en etkili yöntemdir" ifadelerini kullandı.

HAVA YASTIĞI TEK BAŞINA İŞE YARAMAZ

Hava yastığı tek başına bir koruma sistemi olmayıp, emniyet kemeri ile birlikte kullanıldığında daha etkili olduğu unutulmaması gerektiğinin altını çizen Ünal Ayvazoğlu, "Trafik kurallarına uymak ve emniyet kemeri takmak, sadece kendi sağlığımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda trafikteki diğer kişilerin de güvenliğini sağlıyor. Bu nedenle, sadece yasal bir zorunluluk olarak değil, hayati bir önlem olarak emniyet kemeri kullanımını önemsemeliyiz. Bunun yanı sıra, toplumun bilinçlenmesi ve trafik güvenliği konusunda farkındalık oluşturulması da büyük önem taşıyor. Eğitimler, kampanyalar ve benzeri etkinliklerle insanların emniyet kemeri kullanımının hayati önemini kavramaları sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR

"Emniyet kemeri çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlamaktadır" diyen Ayvazoğlu, "Hayati öneme sahip kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyen en etkili yöntemdir. Hava yastığı tek başına bir koruma sistemi olmayıp, emniyet kemeri ile birlikte kullanıldığında daha etkili olduğu unutulmamalıdır. Cep telefonu ile görüşen sürücü, çevresindeki olaylara yeterince konsantre olamaz ve kendisinden beklenen tepkiyi zamanında gösteremez. Saatte 110 km hızla giden bir araç sürücüsünün aniden durması gerektiğinde reaksiyon mesafesinin normal durumda 31 metre, kulaklıklı cep telefonu ile konuşuyorsa 39 metre, cep telefonu elinde konuşuyorsa 45 metredir" azıklamasında bulundu.

ARKA KOLTUK İÇİN DE GEÇERLİ

Ünal Ayvazoğlu, "Her sürücünün ve yolcunun en önemli güvenlik önlemlerinden biri olan emniyet kemeri, trafik kazalarında hayat kurtarıyor. Ancak bu hayati önemdeki detay bazen göz ardı ediliyor ve sonuçlar felaket olabiliyor.Son yıllarda yapılan araştırmalar, emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor. Kazalarda emniyet kemeri takılıyken hayatta kalma olasılığı, takılı olmadığında çok daha yüksek. Bu, sadece sürücü ve ön koltukta oturanlar için değil, arka koltukta oturanlar için de geçerli. Ülkemizde maalesef hala birçok kişi emniyet kemerinin önemini hafife alıyor ya da kullanmıyor. Oysa ki, trafik kazalarında emniyet kemeri kullanımı, yaralanmaların ve ölümlerin büyük bir kısmını önleyebilir" diye konuştu.

Ölümlü trafik kazalarına bakıldığında çoğunluğunda emniyet kemerinin takılmadığının görüldüğünü söyleyen Ayvazoğlu, "Trafik kurallarına uymak ve emniyet kemeri takmak, sadece kendi sağlığımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda trafikteki diğer kişilerin de güvenliğini sağlıyor. Bu nedenle, sadece yasal bir zorunluluk olarak değil, hayati bir önlem olarak emniyet kemeri kullanımını önemsemeliyiz" dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK