• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 05 Şubat 2024 11:00

SONU FELAKET OLMASIN!

SONU FELAKET OLMASIN!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 19 Ocak 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 172 milyar lira olarak hesaplandı. Kredi kartı kullanımının hergelen gün artması üzerine tüketiciye uyarı geldi.

PARA HARCADIĞINIZI UNUTUYORSUNUZ

İnsanlar darboğazdan çıkmak adına kredi kartına yüklenirken zaman zaman artan borçlar nedeniyle intiharlar da gerçekleşebiliyor. İşte bu duruma düşmemek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kredi kartı kullanımı ile ilgili olarak tüketicileri uyaran Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Kredi kartı günlük hayatta sıklıkla kullanılan ancak nakit para olmadığı için psikolojik olarak gerçekten para harcandığını hissettirmemesi nedeniyle kredi kartı kullanımında özellikle dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmakta" şeklinde konuştu.

GELİRİNİZDEN FAZLASINI HARCAMAYIN!

Kredi kartı ile harcama yaparken kontrol ve kartın bir anda doldurulmaması uyarısında bulunan Gündüz, “Kredi kartı kullanırken, kredi kartının limiti doğru bilinmeli ve bu limite göre harcamalar kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.  Bazı durumlarda kart sahibi kişinin kredi kartı limiti, ay sonunda ödeyebileceğinden çok fazladır. Bu tip durumlarda kredi kartı limitinin tamamının kullanılması kişiyi maddi ve yasal zorluklarla baş başa bırakabilir. Bu nedenle kredi kartının limitine ve aylık elde edilen gelire göre kontrollü bir harcama yapılmalıdır” dedi.

İCRA YOLUNA KADAR UZANIR

Kart borcunun tamamının ödeme süresi dahilinde ödenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gündüz, “Kredi kartı ödemelerinin düzenli yapılması, kişinin finansal imajı için son derece önemlidir. Kredi notunun düşmesi, kişinin kredi almasını zorlaştıran bir durumdur. Ayrıca kredi kartı borcu ödenmediği takdirde bir süre sonra yasal takip başlayacak ve kişi temerrüde düşecektir. Bunun sonucu icra yoluyla alacağın tahsiline kadar uzanmaktadır. Bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için her ay kredi kartının dönem borcu ödenmeli” açıklamasında bulundu.

Yalçın KÜÇÜK’ün Haberi 8’de

—— —

Merkez Bankası kasım ayından bu yana kredi kartlarına uygulanan faizi sabit tutuyor. Politika faizi yüzde 45'e çıkarken, kredi kartı faizi yıllık yüzde 35 olarak uygulanıyor.

Vatandaş da kredi kullanımını azaltırken kredi kartına yöneldi. Fintürk verilerine göre, geçen yıl kredi kartı harcamaları yüzde 157,2 arttı.

EN FAZLA ARTIŞ HAKKARİ'DE

Kredi kartı harcamalarının en fazla arttığı il yüzde 238 ile Hakkari. Onu yüzde 221 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır, yüzde 203 ile Kilis ve yüzde 201 ile Siirt takip ediyor.

İSTANBUL'DA ARTIŞ YÜZDE 146

Üç büyükşehirde bireysel kredi kartı harcaması artışı İstanbul'da yüzde 146, Ankara’da yüzde 165, İzmir'de yüzde 156 oldu..

Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının toplam bireysel krediler içindeki payı 2022'de yüzde 33 seviyesindeydi. Geçen yıl bu oran yüzde 50'yi aştı.

KREDİLİ MEVDUAT HESAPLARINDA ARTIŞ

Kredili mevduat hesaplarındaki artış da bunu destekledi. Toplam kredili mevduat harcaması geçen yıl yüzde 155 artışla 166 milyar liraya çıktı.

TÜKETİCİLERİ KREDİ KARTI UYARISI

Kredi kartı kullanımı ile ilgili olarak tüketicileri uyaran Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Kredi kartı günlük hayatta sıklıkla kullanılan ancak nakit para olmadığı için psikolojik olarak gerçekten para harcandığını hissettirmemesi nedeniyle kredi kartı kullanımında özellikle dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmakta" dedi.

GELİRİN ÜZERİNDE HARCAMA YAPMAYIN!

Kredi kartı sıklıkla kullanılan ancak çoğunlukla yanlış kullanım nedeniyle ekstre ödemelerinde tüketicilere sorun yaratabilen bir bankacılık ürünü olduğunu söyleyen Neşet Gündüz, "Kredi kartı kullanımında mutlaka aylık bütçe sınırları dahilinde kalınmalı, aylık gelirin üzerinde toplam harcama yapılmamalıdır. Kart limitleri kişilerin aylık gelirinin çok üstünde olabilir, bu nedenle limit bitene kadar kartı kullanma alışkanlığı yerine aylık gelire paralel olarak harcama yapılması önemlidir. Diğer taraftan nakit taşımak yerine işlem kolaylığı sağlaması, ekstre kesim tarihi ve son ödeme tarihinin harcama tarihinden sonra olması yapılan alışverişi vadelendirmesi, alışverişlerde taksit imkanı gibi pek çok avantaj kredi kartları sayesinde tüketicilerin hizmetine sunulur" açıklamasında bulundu.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kredi kartını bilinçli olarak kullanmak ve maksimum faydayı elde etmek için kredi kartı kullanırken dikkat edilmesi hususlara da değinen Gündüz, "Kredi kartı limitine göre harcama yapılmalı.Kredi kartı ödemeleri düzenli yapılmalı. Kredi kartı alırken yıllık üyelik ücreti göz önünde bulundurularak seçim yapılmalı. İnternette kredi kartı kullanırken güvenli ortamlarda kullanım yapılmalı. Markalarla yaptığı anlaşmalar araştırılmalı. Güvenli bir kart şifresi belirlenmeli" şeklinde konuştu.

LİMİTİNE GÖRE HARCAMA YAPIN!

İleride büyük sorunlarla karşılaşmamak adına önce kredi kartı limitine ve gelire göre harcama yapılması tavsiyesinde bulunan Başkan Neşet Gündüz, "Kredi kartı kullanırken, kredi kartının limiti doğru bilinmeli ve bu limite göre harcamalar kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Kredi kartı limitinin bir anda doldurulması, kredi kartının daha sonraki zamanlarda kullanımına olanak vermeyeceği için kredi kartı ile satın alınacak şeyler iyi belirlenmelidir. Bazı durumlarda kart sahibi kişinin kredi kartı limiti, ay sonunda ödeyebileceğinden çok fazladır. Bu tip durumlarda kredi kartı limitinin tamamının kullanılması kişiyi maddi ve yasal zorluklarla baş başa bırakabilir. Bu nedenle kredi kartının limitine ve aylık elde edilen gelire göre kontrollü bir harcama yapılmalıdır. Bunu sağlamak için çoğu bankalar, kredi kartı limitinin haricinde aylık kullanım limiti belirlenmesine imkan sağlar ve bu limit aşıldığında kart sahibinin cep telefonuna bilgi mesajı gelir. Ayrıca her harcamanın SMS veya mobil bildirim olarak iletilmesi seçeneği de kullanılarak kredi kartı harcamaları çok daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir" diye konuştu.

ASGARİYİ ÖDEYİP GERİSİ BIRAKILMAMALI

Kredi kartı kullanımının en önemli noktalarından bir tanesinin düzenli ödeme olduğunu söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz şunları söyledi: "Kredi kartı ödemelerinin düzenli yapılması, kişinin finansal imajı için son derece önemlidir. Kredi kartı borçlarının sürekli olarak ödenmemesi veya geciktirilmesi, kart sahibinin kredi notunun düşmesine neden olur. Kredi notunun düşmesi, kişinin kredi almasını zorlaştıran bir durumdur. Ayrıca kredi kartı borcu ödenmediği takdirde bir süre sonra yasal takip başlayacak ve kişi temerrüde düşecektir. Bunun sonucu icra yoluyla alacağın tahsiline kadar uzanmaktadır. Bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için her ay kredi kartının dönem borcu ödenmeli veya en kötü ihtimalle kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenmelidir. Kredi kartının asgari ödemesinin yapılması, kişiye yasal takip başlatılmasının ve kredi puanının düşmesinin önüne geçer. Ancak yalnızca kredi kartı asgari ödemesinin yapılması, yapılmayan ödeme tutarı için aylık olarak faiz işlemesine neden olur. Kredi kartı faizleri genellikle ihtiyaç kredisi faizlerinden daha yüksektir. Bu yüzden uzun bir süre yalnızca kredi kartının asgari ödemesini yapan kişilerin, kalan kredi kartı borcu için ihtiyaç kredisi alternatifini değerlendirerek cazip olması halinde ihtiyaç kredisi çekerek kredi kartı borçlarının tamamını ödemeleri önerilir."

İNTERNETTEN ALIRKEN DİKKAT!

"İnternet üzerinden alışveriş, doğru bir şekilde yapıldığında son derece güvenlidir" diyen Başkan Gündüz, "Ancak bilinçsiz bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapmak kart güvenliğini tehlikeye sokabilir. İnternet üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmek için ilk olarak yalnızca güvenilir ve bilinirliği yüksek platformlardan alışveriş yapılmalıdır. Alışveriş yaparken 3D doğrulama seçeneğini aktifleştirmek ve kart bilgilerinin kayıt edilmesini reddetmek gibi ilave tedbirler ise kart güvenliğini arttıran durumlardır. Daha güvenli bir kart kullanımı için kartın bağlı olduğu bankanın mobil uygulaması üzerinden kart internet üzerinden alışverişe kapatılmalıdır. İnternet üzerinden alışveriş yapılacağı zaman bu ayar yeniden düzenlenerek açılmalıdır ve alışveriş yapıldıktan sonra tekrar kapatılmalıdır. İnternet üzerinden yapılacak alışverişlerde en güvenli yol ise sanal kart ile işlem gerçekleştirmektir. Tüketiciler, mobil bankacılık kanallarından kolayca sanal kart tanımlayarak bu kartın limitini hızlıca değiştirebilir ve böylece internetten alışverişlerde ilave güvenlik önlemi almış olur" ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK