Gazeteciliğin tarihçesine baktığımızda 21. Yüzyılın sonlarına kadar etkisini devam ettirdiğini hatta demokrasilerde 4. Güç olarak değerlendirildiğini biliyorum.
Kimi zaman 4. Güç olmaktan da öte demokrasilerin yıkılışında kullanılmışlar sonrasında sosyal medyanın etkisi ile gücünü gittikçe kaybetme yoluna girmiş.
Özellikle internet üzerinden gazetecilik yapılmaya başlanınca, bu durum basını derinden etkilemiştir
Bunun nedenleri arasında hatta en büyük nedeni, okuyucu gücünü bir türlü arkasına alamayışları olarak gösterebilirim.
Özetle halkımız gazete okumuyor, okusa da sosyal medya üzerinden takip ettiği için bu durum ekonomik olarak gazete sahiplerini olumsuz etkilemekte, bir de ilanların azalmasını eklersek, zayıflamanın tuzu biberi olarak değerlendirme yapılabilir diye düşünüyorum
Tabi gazete yöneticilerinin de bu işte payı var, özellikle halkın gündemini takip etmeleri gerekirken, kalifiye eleman da bulamayınca, gazete okuyucu sayısı çok ama çok olumsuz etkilendi.
Bunu başaran gazeteler de olmadı değil, uzun yıllar yerel basını takip eden ve içinde olan biri olarak ulusal gazeteler kadar okuyucu kitlelerine ulaşan yerel gazeteleri de görmedik değil.
İşin aslı gazete çıkartmak meşakkatli bir iş, haber derlemesinden tutunda, baskı ve dağıtımına varana kadar bu zor işi herkes de üstlenme cesareti gösteremiyor.
Diyeceğim şu ki, gazete okuyucuları mutlaka yerel basına destek olmalı, bunun için okuma düzeyini yükseltmeli, bunda da okullarımız ön planda görev yapmalı.
Evet Medya Okuyucu Dersi okutuluyor ama işte okutuluyor, öyle bir şey.
Hedef yarım bile gerçekleşmiyor!
Sonra devlet ilanları yerel basının yaşayacağı kadar devam etmeli, yerel gazete sahipleri de ayakları üzerinde durmayı öğrenmelidirler.
Ulusal gazetelerin eklerinin resmi ilan alınmasının önüne geçilerek yerel basın daha güçlü hale getirilmelidir.
Bu konuyu burada keseyim.
Sosyal medya düzenlemesi ile ilgili çalışma yolda iken söylemek gerekir ki sosyal medyadaki yamuklar düzeltilmeli.
Şimdi de Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Karşılaştırmasına devam etmek istiyorum.
Eskiden evde oturan kişiler 1 televizyon kanalına bağlı iken özel televizyonculuğun gelişmesi ile birçok farklı kanal arasından seçim yapma şansına sahip olmuşlardı.
Elbette bizler de yaşamış olduğumuz gibi kanal ne kadar çok olursa olsun bazen bize hitap etmediği halde istemeyerek izlemek zorunda olduğumuz yayınlar ile de karşı karşıya kaldık.
Teknolojinin hızla gelişimi önce TV sektöründe dsmart, lig tv vb. çok fazla kanal seçeneği sunan alanlar yaratmış olsa da sosyal medyanın gelişmesi bireylerin kendilerini rahatlıkla anlatabilecekleri alanlar bulması ve bilginin kolayca depolanabildiği çok büyük miktarlarda bir belleğe sahip yeni bir dünyanın ortaya çıkması kitlelerin hızla bu alana yönelmesine neden olmuştur.
Şu an içinde bulunmuş olduğumuz dönem içerisinde ABD yapılan seçimler, pazarlama kampanyaları, müşteri portföyleri, personel alımları vb. birçok konu üzerinde insanları sosyal medya da yapmış oldukları faaliyetler üzerinden yönlendirebilmekte, değerlendirebilmekte ve kitleleri bir fikir peşinde sürükleyebilmektedir.
Gördüğümüz gibi bir devletin başkan seçimi üzerinde bile etkili olan bir güçten bahsetmekteyiz.
Bu olaylar kısa bir süre sonra tüm sosyal medya araçları güncellemeler ile bizlerden onaylar talep etmiş ve sorumluktan bir nevi kurtulma ile kendilerince özür dileme yoluna gitmişlerdi.
Mark Zuckerberg ifade verirken ''özür dilerim'' ifadesi tüm dünyada trend olmuş ve oldukça tepki çekmişti.
Mart ayında yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verinin İngiliz veri analiz firması Cambridge Analytica'nın eline geçtiği ortaya çıkmıştı.
Göründüğü gibi çok büyük bir güç olan sosyal medyanın geleneksel medya ile kıyaslanması oldukça saçmadır.
Şu an tüm bilgileri elinde bulunduran medya sahipleri bizleri istedikleri gibi yönlendirmekte ve kişilik haklarımıza saldıra bilmektedirler
Dolayısı ile şu sosyal medya ya da gem vurulmalı, yamuklara düzeltilmeli, kimsenin özel hayatına girmemeyi öğretmeli.
Bir de paylaşımlarımızın yapay zeka tarafından toplanarak, tekrar bizi yönlendirmede silah olarak kullanıldığı unutulmalı.
Son söz, gazete bir ihtiyaçtır.
Gazetelere destek olalım.