Günümüzde, özellikle gençler arasında popülerlik kazanan selfie trendi, insanları görüntülerini daha estetik hale getirmek için estetik cerrahiye yöneltiyor.
Güzellik uzmanı ve eğitimcisi Sema Ulucan, "Selfie çekimlerinde daha hoş bir görüntü elde etmek için burun estetiği, dudak dolgusu, yüz germe gibi ameliyatlar tercih ediliyor. Sosyal medya paylaşımlarının artmasıyla, insanlar kendilerini daha iyi ve çekici göstermek adına bu tür estetik müdahalelere başvuruyorlar" dedi.
Ulucan, bu trendin, estetik cerrahiye olan talebi artırmasının yanı sıra, bireylerin beden algısını etkileyebileceğine ve gerçekçi olmayan güzellik standartları yaratabileceğine dikkat çekiyor. Estetik ameliyatların karar verilirken ciddi düşünülmesi ve uzman görüşleri alınması önem taşıdığının altını çizen Sema Ulucan, "Selfie çılgınlığının, estetik cerrahi alanındaki talebi artırdığı ve insanların görüntülerini iyileştirmek için ameliyatları tercih etmelerine yol açtığı görülüyor. Ancak, bu durumun bireyler üzerindeki psikolojik etkileri ve olası riskler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum, estetik cerrahi sektöründe bir dizi tartışmayı ve sağlık uzmanlarının estetik ameliyatların etkileri üzerine daha geniş bir değerlendirme yapmasını da beraberinde getirmektedir" ifadelerini kullandı.
GÜZEL ÇIKMA İSTEĞİ
Hayatımızın her alanına giren sosyal medya, estetiğe olan talebi artırdı ve artırmaya devam ettiğine dikkat çeken Güzellik uzmanı ve eğitimcisi Sema Ulucan, "Sosyal medya ağlarındaki fotoğraflarında daha güzel ve çekici görünme isteği kullanıcıların yönünü plastik cerrahlara çevirdi. Selfie' de güzel çıkmak için estetik yaptıranların sayısında büyük artış var. Ameliyatlarda burun estetiği ilk sırada geliyor, bunu sırasıyla meme, vücut ve yüz estetiği izliyor. Ameliyatsız uygulamalarda ise yüz gençleştirme ilk sırada, bunu bölgesel zayıflama izliyor" açıklamasında bulundu.
KUSURLARIMIZLA YÜZLEŞMELİYİZ
Sosyal medyanın ön plana çıktığı bugünlerde, selfie'nin estetik ameliyatları artırması yönündeki düşüncelereni de aktaran Sema Ulcan, "Sosyal medya kullanımı ile birlikte selfie ya da özçekim alışkanlığındaki artış tüm dünyada estetik yani plastik cerrahlara olan başvuruları artırmış durumda. Shakespeare aynada kendi görüntümüz ve kusurlarımızla yüzleşmemizin bizi, kendimizi abartılı sevmekten koruduğunu belirtir. Bizler aynadaki görüntümüzü, başkalarının da bizi gördüğü ve fotoğraflarda da olduğu gibi gerçek kabul ederiz, oysa bu görüntüde sağ ve sol taraflar, dolayısı ile var olan asimetriler, saçımızın yönü ve benzeri yer değiştirmiştir. Plastik cerrahların yürüttüğü yeni yapılan bir çalışmada hastalar gerçek görüntülerini değil, ayna görüntülerini daha çok tercih etmişlerdir" şeklinde konuştu.
KENDİSİNİ FARKLI GÖRME İSTEĞİ
"Son yıllarda selfie görüntülerini tuhaf bulduklarını belirtip küçük ya da büyük kozmetik işlem talep edenlerde artışın bir nedeni bu olsa gerek" diyen Sema Ulucan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendini alışık olduğu ayna görüntüsünden farklı görmek. Selfie çeken ve çekmeyen iki farklı grup arasında yapılan bir çalışmada, her iki grup arasında eşit narsistik özellikler saptanmış, ancak, ilk gruptakiler öz çekimlerinde kendilerini başkalarının çektiği fotoğraflara göre daha çekici bulurlarken, diğer gruptakiler iki görüntü arasında tercih yapmadılar. Burada da şunu görüyoruz. Sürekli selfie çekenler bu yeni görüntülerine alıştıklarından kendilerini algılayışları da değişmektedir. Selfie çekenlerin güzellik uzmanlarına başvurmasının diğer bir nedenini ise kendiliğinden ve sezgisel olarak kendini olumlu yönde daha farklı görme yanılgısı oluşturmakta."
GERÇEKÇİ BEKLENTİLER ÖNEMLİ
Kişilerde ilk bakışta boy, kilo, burun ve diş gibi özelliklerin dikkat çektiğini dile getiren Güzellik uzmanı ve eğitimcisi Sema Ulucan, "Başarılı bir burun ameliyatından sonra, değişen sadece burun olmuyor. Bireyin özgüveni artıyor, kullanılan beden dilinden, giyim ve makyaj tarzına kadar pek çok şey değişebiliyor. Eğer, gerçekten düzeltilebilir bir şekil bozukluğu varsa ve kişinin psikolojisi buna uygunsa, yani gerçekçi beklentiler içindeyse, bu noktada bir anatomik bozukluğun düzeltilmesi kişiyi çok olumlu etkiliyor" dedi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK