• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 05 Ağustos 2020 14:20

Süngü’den stopaj değerlendirmesi

 Süngü’den stopaj değerlendirmesi
Antalya Elektronikçiler Odası Başkanı Metin Süngü, işyeri kiralarında stopaj oranının yarı yarıya azaltılmasının esnafa büyük moral ve destek verdiğini söyledi.

Antalya Elektronikçiler Odası Başkanı Metin Süngü, işyeri kiralarında stopaj oranının yarı yarıya azaltılmasının esnafa büyük moral ve destek verdiğini söyledi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada binlerce esnafın sevinçle karşıladığı bir haberi kamuoyuyla paylaştı. Bakan Albayrak açıklamasında “Bayram öncesinde başta esnafımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza müjdemiz var. İş yeri kira stopajını yüzde 20’den yüzde 10’a. Yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerinde KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirdik. Ayrıca KDV oranı yüzde 8 olan konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde ve sinema, tiyatro, müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerde KDV‘yi yüzde 1’e indirdik. Esnafımızı her alanda desteklemek için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu indirimler esnafımıza ve milletimize hayırlı olsun” derken konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Memnuniyet uyandırdı
Korana virüs salgınından etkilenen ekonomik faaliyetlerin normalleşmesine katkı konulması için bazı hizmetlerde geçici olarak yıl sonuna kadar vergi indirimleri uygulanacağını ifade eden Elektronikçiler Odası Başkanı Süngü, “Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinde sayılan esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı, şirketler gibi kişi, kurum ve kuruluşlar iş yerleri için kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmakta. Mevcut uygulama kapsamında kiracı olan söz konusu mükelleflerin, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 gelir vergisi tevkifatı yapması gerekiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte 31 Aralık 2020 tarihine kadar nakden veya hesaben yapılan kira ödemelerine yüzde 10 gelir vergisi kesintisi gerçekleşecek. Kesinti yapmakla yükümlü mükelleflerin gerçek kişilere, kooperatiflere, dernek ve vakıflara yapacakları kira ödemelerine yüzde 10 oranı geçerli sayılacak” dedi.  Yıllardır süre gelen beklentilerinin stopaj vergisinin kaldırılması yönünde olduğunu hatırlatan Başkan Süngü, “Küresel korana virüs salgını nedeniyle ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçen esnaflarımız adına, işyeri kiralarında stopaj oranının yarı yarıya düşürülmesi bizlere müjde oldu. Yıllardır bu haksız verginin kaldırılması gerektiğini üstüne basa basa belirtiyoruz; lakin bu gelişme dahi bizi sevindirdi” diye konuştu. 

 

Süngü, “Brüt kira ödemesinin yüzde 20’sinin ödeme sırasında kesilerek işyeri sahibi adına vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Ancak kira sözleşmeleri net kira tutarı üzerinden yapıldığından ötürü vergi yükünü esnaf çekiyordu. Özetle işyeri sahibinin, kira geliri karşılığı ödeyeceği vergiyi kiracı durumundaki esnaflarımız ödemek zorunda kalıyordu. Dükkân sahibi kiradan dolayı gelir elde ederken, bu gelirin vergisi de esnafa kaldığı için haksız bir durum söz konusu oluyordu.  Stopaj oranındaki yeni düzenleme sayesinde esnafın vergi yükü de yüzde 50 oranında azalacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kapsam genişletilsin talebi
Elektronik sektöründe yer alan küçük ve orta ölçekli esnafın diğer beklentilerine yönelik açıklamalarda bulunan Süngü sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni düzenlemeyle bazı sektör ve iş kollarında, tanımlı mal ve hizmetlerin sunulması esnasında geçerli olan KDV oranları, yıl sonuna kadar yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. KDV oranın düşürüldüğü sektörler ve iş kolları; iş yeri kiralama hizmeti, kongre, konferans, seminer, konser, fuar-lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo- kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik-kuaförlük hizmetleriyle güzellik salonunda verilen hizmetler, terzilik, giyim eşyası-ev tekstil ürünlerinin onarım-tamiratı, ayakkabı-deri eşyaların onarımıyla ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleriyle halı-kilim yıkama hizmetleri olarak açıklandı. Söz konusu vergi indiriminden, malzemeleri hariç  bisiklet, motosiklet-motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı, evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima gibi) bakım-onarımı, tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar gibi) bakım-onarımı, evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi gibi) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım-onarımı, ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı, mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım-onarımı, bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım-onarımı, müzik aletlerinin bakım- onarımı, çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleriyle hamallık hizmetleri, motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleriyle bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım-onarımı, hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri faaliyetleri yararlanacak. Özellikle odamıza kayıtlı esnaflarımızın  büyük bir bölümü otomobillere yönelik elektronik ürünler ve çanak anten grubunda faaliyet gösteriyor. Bu hususta da esnaflarımızın KDV indirimi talebi bulunmakta. Antalya’mızda odamıza kayıtlı onlarca küçük ve orta ölçekli esnafımız özellikle bu iki ürün grubunda kullanılan ürünlerin KDV’sinde indirim talep etmekte. Küçük ve orta ölçekli esnaflarımızın kullandığı ürünlerde de KDV oranı düşünülürse bu fiyatlara yansır. Fiyatlarda düşüş olmasıyla birlikte piyasa hareketlenir ve ekonomimiz daha hızlı bir toparlanma süreci yaşar.”
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.