• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Ağustos 2020 13:39

Süre Bitti Ama İş Bitmedi

Süre Bitti Ama İş Bitmedi
İki yıl önce restorasyona alınan Tekeli Mehmet Paşa Camii çalışmaların bitiş süresi geçmesine rağmen hizmete açılmadı.

İki yıl önce restorasyona alınan Tekeli Mehmet Paşa Camii çalışmaların bitiş süresi geçmesine rağmen hizmete açılmadı.

 

Antalya’nın simgeleri arasında yer alan, tarihi Kaleiçi’nin girişinde bulunan ve 400 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Tekeli Mehmet Paşa Camii, 2018 yılında ibadete kapatılarak restorasyona alındı.  Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolünde gerçekleşen restorasyon çalışmalarının yüklenici firması Akçaylar Restorasyon şirketi oldu. 'Tekeli Mehmet Paşa Camii Onarımı (Restorasyonu) ve çevre düzenlemesi işi' adı verilen çalışmanın şantiye şefiyse Mimar Halime Kübra Kutlu oldu. İhale bedeli 1 milyon 418 bin 983 TL olan restorasyon çalışmasının bitiş tarihi 2020 yılının Şubat ayı olarak belirlendi. Tarihi camide restorasyon çalışmalarının daha hızlı sonuçlanması amacıyla cami ibadete kapatıldı.

 

Evliya Çelebi'nin  tarihi camiyle ilgili ‘çok süslü ve ziynetli’ ifadelerini niye kullandığıysa restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Çalışmaların hızla ilerlediği Paşa Camii’nde 400 yıllık çinilere rastlanması da kamuoyunda büyük yankı buldu. Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, “Restorasyon öncesinde Evliya Çelebi'nin ‘çok süslü ve ziynetli’ ifadelerine anlam veremiyorduk. Restorasyon sürecinde diğer camilerimizde olmayan özellikler ve süslemelerle karşılaştık. Restorasyona öncesi kayıp olan iki çini alınlığın sıvayla kapatılmış olduklarını tespit ettik, korumaya aldık. Ayrıca sıvayla kapatılmış kubbelerde, klasik döneme ait olduğu düşünülen süslemeleri ortaya çıkardık. Yine barok stiliyle yapılan süslemeler var, ahşap kısımlarda özgün sanatsal süslemelere rastlandı. Minberin külah kısmında çok özgün süslemeler ve altın varaklı işlemeler ortaya çıktı. Kasnak denilen bölgede hat sanatıyla Fetih Suresi yazılmış. Onun üstündeki süslemeleri raspa yaptık ve altında özgün süslemelere ulaştık. Şadırvan altında Roma dönemine ait mozaikler ortaya çıktı. Bu kısmı camla sergileyeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Restorasyon çalışmalarının sonlanmasıyla muhteşem bir eserin ortaya çıkması beklenirken tarihi yapının hem cami hem müze işlevi görmesi bekleniyor. Ancak çalışmaların uzaması hem çevre esnafın hem de tarihi camide namaz kılmak isteyen vatandaşların tepkisini çekiyor.
Yalçın KÜÇÜK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.