GÜNDEM Haber Girişi : 15 Eylül 2023 14:35

Süt tüketimi yetersiz

Süt tüketimi yetersiz

Süt ve süt ürünleri, dengeli bir beslenmenin temel taşlarından biri olarak kabul edilirken, son yıllarda Türkiye’de süt tüketimi konusunda endişe verici bir düşüş yaşanıyor. Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, uzmanların, yetersiz süt tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği uyarılarına dikkat çekti.

Birçok aile, süt yerine alternatif içecekleri tercih ediyor veya süt tüketimini sınırlıyor. Bu durum, özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere birçok yaş grubunda düşük kalsiyum alımına neden oluyor.

Süt, kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır ve sağlıklı kemikler ve dişler için önemli olduğunu söyleyen Başkan Ekin, sağlıklı bir bireyin günlük bir bardak süt ya da süt ürünleri tüketmesi gerektiğini söyledi. Ekin, “Sütü doğrudan içmek dışında, yoğurt, ayran, peynir veya süt bazlı smoothie gibi süt ürünlerini de tüketebilirsiniz. Bu, süt tüketiminizi çeşitlendirmenize yardımcı olur.Kahvaltıda süt eklemek, güne iyi bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir. Süt, tahıl gevreği, müsli veya süt ile yapılan yulaf ezmesi gibi kahvaltı yiyeceklerine ekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

SÜTÜ MEYVE VE KURUYEMİŞ İLE KARIŞTIRIN

“Özellikle akşam yemeğinden sonra veya kahvaltıda süt içmek, vücudunuzun kalsiyumu daha iyi emmesine yardımcı olabilir” diyen Başkan Bahattin Ekin, “Süt içmeyi unutmayın. Bir rutin haline getirerek, günlük süt tüketim hedefinizi daha kolay karşılayabilirsiniz. Çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir. Onları süt içmeye teşvik ederek sağlıklı alışkanlıklar kazandırabilirsiniz.Süt veya yoğurdu, meyve, kuruyemiş veya tahıllarla kombinleyerek lezzetli ve besleyici atıştırmalıklar yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK