• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Ağustos 2024 12:22

Tarım arazileri kayboluyor

Tarım arazileri kayboluyor

TEMA Vakfı Antalya İl Temsilcisi Mehmet Aslan, Türkiye'deki tarım arazileri, mera alanları ve ormanlık alanların hızlı bir şekilde azalması ve parçalanmasıyla ilgili ciddi uyarılarda bulundu. 

Aslan, 1992 yılından bugüne kadar Türkiye'nin 38 milyon dekar tarım arazisinin kaybolduğunu ve bu miktarın tüm tarım arazilerinin yüzde 16'sına tekabül ettiğini belirtti. Ayrıca, 1920'lerin başında ülkenin yüzde 56'sını oluşturan mera alanlarının bugün yüzde 19’a gerilediğini vurguladı.

Aslan, ormanlarımızın da büyük bir tehdit altında olduğuna dikkat çekerek, Orman Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı raporlara göre, ormanlardaki 10 hektardan küçük parçaların 11 yıl içinde %118 oranında arttığını ve 55.484'ten 120.789 adete çıktığını ifade etti. Ayrıca, ormanlık alanlarda madencilik, ulaşım, enerji, turizm, haberleşme ve atık yönetimi gibi ormancılık dışı kullanımlar için 2012-2021 yılları arasında toplam alanı 383.036 hektar olan 51.298 izin verildiğini belirtti.

Türkiye'nin, sahip olduğu biyolojik çeşitliliğe rağmen, dünya ölçeğinde korunan alanlar sıralamasında 177 ülke arasında 133. sırada yer aldığını belirten Aslan, ülkenin Avrupa’daki en küçük yüzölçümlü milli park sahasına sahip olduğunu söyledi. Avrupa genelinde korunan alanlarda azalma yaşayan tek ülkenin Türkiye olduğunu ve tabiat parkları açısından da en küçük alan büyüklüğüne sahip ülkenin Türkiye olduğunu ekledi.

Aslan, bu ciddi ekolojik sorunlarla mücadele etmek için havza ölçeğinde, bütüncül ve ekosistem tabanlı üst ölçekli mekânsal planlama süreçlerinin uygulanmasının önemine dikkat çekti. Mekânsal planlama sisteminin yasal ve kurumsal yapısındaki çelişkilerin giderilmesi ve bu yapının güncel yaklaşımlar doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mehmet Aslan, üstün kamu yararını gözeten, doğal varlıkları koruyan, iklim krizine dirençli, afetlere duyarlı, şeffaf ve katılımcı planlama ilkelerinin benimsenmesinin, sürdürülebilir yaşamı tehdit etmeyen arazi kullanım kararlarının hayata geçirilmesine olanak tanıyacağını belirtti. Bu yaklaşımlar sayesinde Türkiye'nin doğal ve kültürel mirasını koruyarak sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli bir adım atabileceğini ifade etti.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK