• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 05 Ağustos 2024 11:15

Tarlada 1,5 lira pazarda 15 lira

Tarlada 1,5 lira pazarda 15 lira

Son dönemde domates üreticileri, maliyetlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle adeta isyan ediyor. 

Antalya'da domatesi 1,5 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirten üreticiler, Antalya Hali'nde domatesin 8-9 liraya, pazarda ise 15 liradan ucuza bulunamadığını söylüyor. Bu durum, üreticinin kazancının market fiyatlarına yansımadığını gösteriyor.

Salçalık Domates Üretimi ve Artan Alanlar

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, salçalık domates üretimindeki artışa dikkat çekti. 2018 yılında 519 bin dekar olan salçalık domates üretim alanı, 2023 yılında yüzde 36 oranında artarak 705 bin dekara yükseldi. Aynı dönemde, salçalık domates üretimi ise yüzde 49 oranında artış göstererek 3,7 milyon tondan 5,5 milyon tona çıktı.

Üreticilerin Domatese Yönelimi

Nazif Alp, geçen sezon diğer ürünlerden hak ettiği geliri elde edemeyen üreticilerin bu yıl domates üretimine yöneldiğini belirtti. Salçalık domates üretimi yapılan illerde üretim alanlarında yüzde 30'lara varan artışlar yaşandığı görülüyor. Ancak, domateste meydana gelen bu arz artışı fiyatların düşmesine neden oldu.

Salça Fabrikalarıyla Yaşanan Sıkıntılar

Fiyatların düşmesinin bir diğer sebebi ise üreticilerin salça fabrikalarıyla yaşadığı sıkıntılar olarak ifade ediliyor. Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, fabrikalar üreticilerle sözleşme yapmaktan kaçınıyor. Sözleşme yaptığı üreticilerden de yüksek fire oranları çıkararak ürün alımı yapmaları, üreticilerin mağduriyetine yol açıyor.

Planlı ve Sözleşmeli Üretimin Önemi

Nazif Alp, son yıllarda bazı ürünlerin üretiminde, pazarlamasında ve piyasa fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıkların, planlı ve sözleşmeli üretimin ne derece önemli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. 

Haber: Yalçın KÜÇÜK