• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 14 Haziran 2024 11:16

Tatil dolandırıcıları uyarısı

Tatil dolandırıcıları uyarısı

Hafta sonu izin günleri ve Kurban Bayramı ile birlikte dokuz güne uzayan tatil dönemi için planlar yapılmaya başlandı.

Havaların ısınması, okulların tatil olması ve üniversite sınavlarının da bitmesiyle birlikte  tatil  dört gözle beklenirken yazılımcı Yavuz Çetin, "İnternet dolandırıcılıklarına karşı uyanık olmakta da fayda var" dedi.

 Seyahat dolandırıcılığı, siber suçlular için en büyük para kazanma yollarından birisi olduğunu söyleyen Yavuz Çetin, Yükselen hayat pahalılığı ile, pazarlık peşinde koşan tatilcilerin bu tür dolandırıcılıklara karşı daha da hassas olacağına inanmak istediğini söyledi.

KONAKLAMA VE UÇAK BİLETİ 

Çetin, "Sahte ücretsiz seyahatlerden sahte kiralık evlere kadar hem seyahatlerinizden önce hem de seyahatleriniz sırasında karşılaşabileceğiniz bazı tehditler var. Bu tehditlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Birleşik Krallık seyahat acenteleri ticaret birliği ABTA'ya göre, en yaygın tatil rezervasyonu dolandırıcılığı türleri konaklama, uçak biletleri, spor ve dini geziler ile devre mülkler ve tatil kulüplerini kapsıyor" ifadelerini kullandı.

E-POSTA YA DA MESAJ YOLUYLA

İnternetten rezervasyon yapılırken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen yazılımcı Yavuz Çetin, "Dolandırıcılar sahte web siteleri kurup, web sitelerinde ve sosyal medyada sahte reklamlar yayınlayarak ve bazen ödeme yapmak için yasal olmayan yollardan ele geçirilmiş ödüller veya çalıntı kuponlar kullanarak daha ucuz fırsatlar sunuyorlar. Mağdurlarla, hiç katılmadıkları bir çekiliş aracılığıyla tatil kazandıklarını iddia eden istenmeyen e-postalar, aramalar veya mesajlar yoluyla iletişime geçilir. Dolandırıcılar cevap alabilirlerse, 'ücretsiz' tatillerine hak kazanmak için, tatil ücretinin sadece vergisini veya ücretin bir kısmını ödemelerini rica ederler. Elbette ortada bir ödül yoktur ve dolandırıcılar parayı cebe indirir" şeklinde konuştu.

SAHTE SİTE UYARISI

Bir acentenin ya da bir otelin sitelerinin kopyasını yaparak dolandırıcıların tatil planları yapanları ağlarına düşürmek istediğini kaydeden Çetin şöyle konuştu; "Kimlik avı e-postaları, metinleri ve aramaları ve/veya çevrimiçi reklamlar da kurbanları, yasal olanları taklit etmek için tasarlanmış sahte havayolu, tatil veya karşılaştırma sitelerini ziyaret etmeye yönlendirebilir. Mağdurlara sahte onay e-postaları veya rezervasyon referansları gönderilir, yani birçoğu dolandırıldıklarını ancak check-in masasına geldiklerinde fark eder."

İNDİRİMLİ BİLET VE TATİLLER

Yazılımcı Yavuz Çetin ayrıca, "Siber suçlular bazen tatiller, uçuşlar, oteller ve diğer paketler için çok indirimli fırsatlar sunarlar. Bu durumda, biletler yasal olabilir ancak indirimli olmalarının nedeni çalıntı kartlarla veya ele geçirilmiş sadakat hesaplarıyla satın alınmış olmalarıdır. Sosyal medya, spam e-postalar ve hatta robot telefon aramaları aracılığıyla reklamları yapılabilir. Mağdurlar, dolandırıcılık fark edildiğinde tatillerinin yarıda kesilmesi riskiyle karşı karşıyadır" ifadelerini kullandı.

GÜVENDE NASIL KALINIR?

Tatil sezonunda nasıl güvende kalınacağı ile ilgili de ipuçları veren Yavuz Çetin şunları söyledi; "Araştırmanızı yapın, başkalarının dolandırılıp dolandırılmadığını görmek için seyahat şirketlerini, otelleri, kiralama şirketlerini ve seyahat acentelerini internetten kontrol edin. İstenmeyen iletişimlere asla yanıt vermeyin. Bir reklam gördüyseniz ve merak ediyorsanız, kuruluşla doğrudan iletişime geçin ve asla e-postadaki, metindeki, reklamdaki iletişim bilgilerini kullanmayın.Havale, hediye kartı, kripto para veya Cash App gibi para uygulamaları ile ödeme yapmayın çünkü bunlar alıcı için hiçbir koruma sağlamaz. Sahte bir siteye işaret eden yazım hataları olmadığından emin olmak için ziyaret ettiğiniz herhangi bir sitenin URL'sini kontrol edin.Dikkatli olun. Bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, genellikle gerçek değildir.Çok indirimli tatil ve biletler sunan karanlık web sitelerine aldanmayın. Sanal özel ağ (VPN) olmadan halka açık Wi-Fi kullanmayın ve dışarıda halka açık şarj istasyonlarını kullanmaktan kaçının."

Yalçın KÜÇÜK