Antalyalı yazılımcı Yavuz Çetin, artan telefon dolandırıcılığına karşı vatandaşları bir kez daha uyardı. Çetin, özellikle sahte aramaların çoğaldığına dikkat çekerek, “Dolandırıcılar her geçen gün daha yaratıcı yöntemlerle karşımıza çıkıyor. Çalan her telefonu açmamak bazen en doğru karar olabilir” dedi.
Dolandırıcılığın Boyutu Korkutucu
Telefon dolandırıcılığı konusundaki endişelerini dile getiren Çetin, 2023 yılında bu tür dolandırıcılıkların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Çetin, “Bilinmeyen aramaların yaklaşık yüzde 28’i dolandırıcılık ya da spam niteliğinde. İnsanlar bu yüzden sadece para değil, zaman da kaybediyorlar. Tüketicilerin yüzde 16’sı para kaptırmış durumda ve bu ciddi bir oran” ifadelerini kullandı.
Dolandırıcıların Hedefinde Savunmasız Anlar Var
Çetin, telefon dolandırıcılarının insanların zayıf noktalarını kullanarak tuzak kurduğunu söyledi:
“Dolandırıcılar, anlık karar vermeniz gereken durumlarda sizi sıkıştırarak hata yapmanıza yol açıyor. Çoğu kişi, telefondaki bir sesin güvenilir olduğunu varsayıyor ve bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor.”
“Kişisel Bilgilerinizi Asla Paylaşmayın”
Çetin, vatandaşların bu tür aramalara karşı dikkatli olması gerektiğini belirtirken “Bankacılık veya kimlik bilgilerinizi telefonda paylaşmayın. Bilinmeyen veya şüpheli aramaları engellemek için cihazınızın özelliklerini kullanabilirsiniz. Türkiye’de e-Devlet üzerinden veya Ticaret Bakanlığı’na doğrudan şikayet başvurusu yapabilirsiniz” uyarısında bulundu.
Dolandırıcıların Kullandığı Yaygın Yöntemler
Çetin, dolandırıcıların en sık kullandığı yöntemlerini taklit dolandırıcılığı, teknik destek dolandırıcılığı ve yatırım vaadi olarak açıklarken şunları söyledi: “Bir kamu kurumu veya banka çalışanı gibi davranarak kişisel bilgilerinizi elde etmeye çalışırlar. Bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlayıp sizi kandırmaya çalışırlar. Cezbedici bir yatırım teklifiyle paranızı almayı hedeflerler.”
Numaralarımızı nereden biliyorlar?
Dolandırıcılar telefon numaralarını farklı yöntemler kullanarak ele geçirebildiklerini söyleyen Yavuz Çetin, “Örneğin herkese açık sosyal medya hesaplarından, paylaştığınız üçüncü taraf bir sağlayıcının geçmişteki bir veri ihlalinden, bir veri aracısından, tüketici bilgilerini toplayan ve satan bir şirketten. Bunların dışında belirli bir alan kodunda rastgele numaralar oluşturmak ve aramak için otomatik yazılım kullanıyor da olabilirler. Küresel tüketicilerin yüzde 16'sı 2023 yılında telefon dolandırıcılığı nedeniyle para kaybettiğini bildirirken bu rakam Almanya (% 19) ve Fransa (% 18) gibi bazı ülkelerde daha da yüksek. Bu durum mağdurlar için boşa harcanan zamana da mal oluyor. Tüketiciler haftada dokuz dakikalarını, yani her yıl yaklaşık sekiz saatlerini rahatsız edici aramaları taramak için harcadıklarını belirtiyor” açıklamasında bulundu.
Telefonu Açmadan İki Kez Düşünün
Yavuz Çetin, telefon dolandırıcılığıyla mücadelede farkındalığın en büyük silah olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:“Modern teknoloji her ne kadar ilerlese de dolandırıcılar eski yöntemleri kullanmaya devam ediyor. İnsanları sesleriyle manipüle ediyorlar. Dolandırıcılara karşı en iyi savunma, bilinçli ve dikkatli olmaktır. Unutmayın, çalan her telefonu açmak zorunda değilsiniz.”
Haber: Yalçın KÜÇÜK