• imsa
YEREL YÖNETİMLERHaber Girişi : 22 Ocak 2024 10:38

Terzilik mesleği yok oluyor

Terzilik mesleği yok oluyor

Antalya Terziler, Yorgancılar ve Kuru Temizlemeciler Odası Başkanı Ömer Duman, terzicilik mesleğinin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında alınması gerektiğini belirterek, “Terzilik mesleği ihtiyaçtan çıkıp zevk meselesi haline geldi” dedi.

Zanaatkar yetiştiremeyen mesleker arasında terzilik mesleği de bulunurken yetişmiş eleman olmadığı için terzilik mesleği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Geçmiş yıllarda elbise diktirebilmek için vatandaşların kuyruğa girdiği, özellikle bayramlarda babaların çocukları ile birlikte giderek takım elbise ve pantolon diktirdiği terziler, şimdilerde ise yaşam mücadelesi veriyor. 

Yeni neslin terzilik mesleğine ilgi göstermemesi ve yeni ustaların yetişmemesinden yakınan terziler, yetkililerin buna el atması gerektiğini söylüyor. 

HAYAT KOLAYLAŞTI AMA...

Geçmişte terzilik mesleğinin çok ama çok zor şartlar altında yapıldığına işaret eden Antalya Terziler, Yorgancılar ve Kuru Temizlemeciler Odası Başkanı Ömer Duman gelişen dünya ile birlikte hayatın kolaylaştığını ama üretimden tüketime gidildiğini söyledi. 

Başkan Ömer Duman, "Çok zor şartlarda bu mesleği yapıyorduk. kömür ile çalışan ütüler, ayak makinaları vardı. Onlarda çalıştık. Ancak teknoloji ile beraber şu anda çok şey değişti. Terzilik mesleği eskisi gibi olmadığı gibi artık çıraklar da yetişmiyor" dedi.

HAZIR GİYİM DARBE VURDU

Ömer Duman, konfeksiyon ve mağazaların artması ve her fiyatta elbiselerin bulunması nedeniyle terzilerin işlerinin artık iyi olmadığını kaydetti. Duman, terzilerin anlaşmalı oldukları konfeksiyon ya da mağazalardan gelen paça ya da bel ile ilgili işler yaparak ayakta kalmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Terzilik mesleğinin yok olmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Ömer Duman, terzilik mesleğinin güzel bir meslek olduğunu ancak gittikçe azaldığını ifade ederek, yetkililerin konuya el atması gerektiğini söyledi.

ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM DEVRİ BİTTİ

Geçmişte ailelerin çocuklarının bir meslek sahibi olmasını istediklerini ve bir zanaatkarın yanına çırak olarak verirken "eti senin kemiği benim" dediğini anımsatan Başkan Duman, "Eskiden babalarımız bizi terzilere teslim ederken herhangi bir ücret talep etmiyordu. Sadece mesleği öğrenmemizi istiyordu ama bugün ise çocuğunu getiren aileler hemen ücretini soruyorlar. Terziler zaten fazla kazanmıyor ki onlara versin. Bu anlamda terzilik mesleğine yetkililerin el atması lazım. Yoksa bu mesleğe yazık olur" şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK