• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 13 Mayıs 2022 10:44

Tıp ona çare bulamıyor!

Tıp ona çare bulamıyor!
Her 100 erkek çocuğundan 5’inde görülen kriptorşidizm (inmemiş testis) hastalığına sahip olan fotoğrafçılık öğrencisi 25 yaşındaki Şafak Yakupoğlu tedavi edilemiyor.

Her 100 erkek çocuğundan 5’inde görülen kriptorşidizm (inmemiş testis) hastalığına sahip olan fotoğrafçılık öğrencisi 25 yaşındaki Şafak Yakupoğlu tedavi edilemiyor. Hayatı boyunca bu hastalık ile mücadele etmek zorunda kalan Şafak Yakupoğlu için tedaviler yetersiz kalıyor. Tıp bu konuda yanıtsız kalırken Şafak Yakupoğlu bu hastalığa insancıl bir çözüm istiyor.

Tedavinin mümkün gibi göründüğü bu hastalık Yakup Şafakoğlu için çaresizliğe dönüşmüş durumda. 70’den fazla doktor gezdiğini dile getiren Yakupoğlu uygulanan her şeyin geçici tedaviler olduğunu tıbbın kesin bir çözüm bulamadığını iddia etti. Tüm tedavi süreçlerini denediğini söyleyen Yakupoğlu, hayatını tedavi aramakla geçirdiğini vurguladı.

AMELİYAT YETERSİZ KALDI

Doğduğu andan itibaren tanı koyulduğunu ifade eden Şafak Yakupoğlu, Utangaç Testis adında bir hastalığa sahip olduğunu dile getirdi. Yakupoğlu “Birçok çocuk cerrahı ve yetişkin ürolog gezdim. İlk başta testislerimi bulamadıkları için ameliyat olamayacağımı beklemem gerektiğini söylediler. Daha sonra testislerin mide boşluğumda olduğu ortaya çıktı. 14 Yaşımda ilk ameliyatımı oldum” dedi.

Ameliyatın sonrasında fayda etmediğini söyleyen Şafak Yakupoğlu “Ameliyattan sonra testislerimde tekrardan kayma görüldü. Artık ameliyat yanıt vermiyor” şeklinde konuştu.

‘AĞRILARA ALIŞTIM’

Testisleri mide boşluğunda geliştiği için vücuttaki yuvaya ayak uyduramadığını vurgulayan Şafak Yakupoğlu “Psikolojik açıdan çok zor yıllarca terapiler de gördüm. Bütün hayatımı etkileyen bu hastalık çevremi de etkiliyor. Ailem ve arkadaşlarımın gündelik hayatına uyum sağlayamıyorum” ifadesini kullandı.

Çok ağır ağrı kesici ilaçlar ve iğneler kullandığının altını çizen Şafak Yakupoğlu “Sürekli olarak ağrılarım var sadece şiddetlendiğinde ilaca ve iğneye başvuruyorum. Ağrıların yanında kusma ve bacaklarımda karıncalanma ya da kasıklar da kramp oluyor. Bitmeyen ağrılarla yaşamaya alıştım” açıklamalarında bulundu.

HER AY ACİLE KALDIRILIYOR

Alternatif tıpta da çözüm aradığını kayıt eden Yakupoğlu “Yurtdışında da tedavileri araştırdım. Hayatımın neredeyse çoğu anı tedavi araştırmakla geçiyor fakat yurtdışında da bir tedavi yöntemi bulamadım. Gittiğim ilk doktor 20 yıllık bir çocuk cerrahıydı ve daha önce böyle bir vaka görmediğini söyledi. Çok nadir rastlanan şekilde ileri düzeyde olan hastalığım maalesef tedavisiz kalıyor” ifadelerini kullandı. Tüm tedavi modellerini denediğini fakat iyileşemediğini söyleyen Şafak Yakupoğlu “Neredeyse her ay acile kaldırılıyorum ve sürekli doktora gitmek zorunda kalıyorum” dedi.

KANSER RİSKİ YÜZDE 80

Hastalığın getirdiği ağrılar ve zorlukların yanında kanser riskinin de yüksek olduğunu vurgulayan Şafak Yakupoğlu “bu hastalığa sahip insanlar tedavi edilemediğinde yüzde 80 kanser riskiyle karşı karşıya kalıyor. Tedaviler benim için yetersiz olduğundan yüksek bir kanser riski ile hayata devam etmek zorundayım bu insanı ve çevresindeki kişileri çok yıpratıyor” şeklinde konuştu. En son muanede testislerinde kist de bulunduğunu iddia eden Yakupoğlu “Kanserin ilk evresi kist de geçen muanemde bulundu. Psikolojik olarak güçsüzlüğü kaldıramayan bir hastalığa sahibim” dedi.

ÖZGÜRCE KOŞABİLMEYİ İSTERDİM

Hastalığın gündelik aktivitelerini de engelliğini vurgulayan Şafak Yakupoğlu “Koşmam yasak, aynı zamanda bedenin aşağısını kullanabileceğim sporlarda yapamıyorum. Cinsel hayatıma da oldukça yansıyor. Partnerlerimle bunu paylaşmak ve kendimi doğru ifade edebilmek çok zor. İnsanların daha önce karşılaşmadığı bu hastalığa sahip olmak ikili ilişkileri de etkiliyor. Özel hayatımda da büyük problemler yaratıyor” açıklamasında bulundu.

Herşeyden önce özgürce koşabilmeyi istediğini kayıt eden Yakupoğlu “koşmayı daha önce denediğimde ağrılardan acile kaldırıldım” dedi

YA KANSER YA DA KISIR

Bulunduğu durumda tıbbın ona sadece iki seçenek sunduğunu iddia eden Şafak Yakupoğlu “Ya bu testislerle yaşamaya devam edip kanser olacağım ya da ameliyatla alınacaklar ve hayatım boyunca kısır olacağım. Kanserden daha iyi bir seçenek gibi görünse de hayatım boyunca baba olamayacağımı bilmek ve bununla yaşamak da oldukça zor bir deneyim. Hangi yolu seçeceğimi henüz bilmiyorum. Şuan bulunan kist ilerlerse kansere dönüşecek. Ya da tamamen testislerim alınarak kısır kalacağım. Daha insancıl bir çözüm istiyorum” şeklinde konuştu.

ERKEN MÜDAHELE ÇOK ÖNEMLİ

Bu hastalığın normal boyutlarının birçok erkek çocukta görülebileceğinin altını çizen Şafak Yakupoğlu “Bu kadar ileri seviye olmasa da her erkek çocuğun bu hastalıkla doğma riski var. Bazı testisler zamanla yerine otursa da oturmayan testisler için erken yaşta ameliyat çok önemli. Ebeveyn olacak vatandaşlara tavsiyem erkek çocuğunuzda böyle bir hastalık saptaması yapıldığında hemen doktora başvurun. Erken müdahale çok önemli” dedi.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.