• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 14 Şubat 2024 11:40

Trafik sigortasına ek maliyet!

Trafik sigortasına ek maliyet!

Trafik sigortasında iki ay art arda yüzde 10 zam yapıldı. Sigorta şirketleri bu zammın maliyetlerini karşılamadığını belirtiyor. Bazı poliçelerde zam sınırını aşmak için ek maliyet çıkarıldığı iddia ediliyor.

Trafik sigortasında üst limit çıkartılan ek maliyetlerle aşılıyor. Trafik sigortasına ocak ve şubat aylarında yüzde 10'ar zam yapıldı. Ancak şirketler yüzde 20'lik zammı yeterli bulmadı. Bu nedenle prim sınırını çeşitli gerekçelerle aşmaya başladılar.

POLİÇEYE ULAŞMAK ZOR

Sigortacı Ahmet Borcak, "Şu an poliçeye erişim zor, acenteler bu konuda çok zorlanıyoruz. Günün sonunda bu sene vadesi gelen poliçeler için yenilenmeme yok. Sigorta Emeklilik ve Düzenleme Kurumu konusunda mutlaka kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Borcak, "İddiaya göre sigorta yapmak istemeyen şirketler teknik sorunu bahane ediyor. İnternetten teklif alamayan müşteriler şirketi arıyor. Ardından ek teminat ve çekici gibi hizmetler için çok yüksek tekliflerle karşılaşılıyor" dedi.

Ahmet Borcak, "Bir kısım şirketler çekici gibi şeylere fahiş fiyatta bir şeyler koyuyor. Şunun kamuoyu tarafından bilimesinde fayda var, kasım sonu itibariyle sektör 11 milyar lira zararda" dedi.

Trafik sigortasına mart ve nisan aylarında yüzde 5 oranında zam yapılacağını söyleyen sigortacı Ahmet Borcak, "Bu zam Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından iki katına çıkarılabiliyor" dedi.

KASKO İLE SİGORTA KARIŞTIRILIYOR

Kasko ile zorunlu trafik sigortası arasındaki farka da değinen Ahmet Borcak, "Kasko ve zorunlu trafik sigortası, sıklıkla birbiriyle karıştırılır. İhtiyari trafik sigortası olarak adlandırılan kasko, kaza durumunda sizin aracınızda açığa çıkan hasarları giderir. Trafik sigortası zorunlu iken kasko isteğe bağlıdır. Dolayısıyla kasko yaptırmasanız da trafiğe çıkabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası kaza durumlarında sadece karşı taraftaki hasarları karşılar. Kasko ise sizin tarafınızda olan hasarları güvence altına alır. Trafik sigortasının tüm teminat ve limitleri resmî kurumlar tarafından belirlenir. Kasko teminat ve limitleri ise kişilerle sigorta şirketleri arasındaki anlaşmaya göre değişiklik gösterebilir. Zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin vefatı ve arabanın perte çıkması gibi durumlarda iptal olur. Kasko ise herhangi bir gerekçe olmaksızın iptal edilebilir. Bu yönüyle kasko, zorunlu trafik sigortasına göre daha esnektir" ifadelerine yer verdi.

YENİLENMESİ ÖNEMLİ

Yaptırılan zorunlu trafik sigortası poliçesinin geçerlilik süresinin bir yıl olduğunu hatırlatan sigortacı Ahmet Borcak, "Trafik sigortalarında poliçe süreleri 1 yılla sınırlıdır. Yani poliçenin her sene mutlaka yenilenmesi önemlidir. Ayrıca bu sigortanın trafiğe çıkmadan önce mutlaka yaptırılması gerekir. Sıfır araçlarda alım tarihinde poliçe düzenlenmelidir. İkinci el araçlarda ise 15 günlük süre bulunur. Söz konusu süreler dâhilinde zorunlu trafik sigortası yaptırmayanlara cezai işlem uygulanır" şeklinde konuştu.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK