• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 05 Aralık 2023 12:06

'Trafikteki engelleri kaldıralım'

'Trafikteki engelleri kaldıralım'

Trafiğin hata kabul etmediğini dile getiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Hepimizin bir engeli adayı olduğu unutulmamalı ve trafikte daha dikkatli olmalıyız" uyarısında bulundu.

Türkiye'de geçen sene 200 bine yakın ölümlü trafik kazası meydana geldiğinin altını çizen Ayvazoğlu, "Ülkemiz karayolu ağında 2022 yılında toplam 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 35 bin 696 adedi maddi hasarlı, 197 bin 261 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır.Kazalar sonrasında geçtiğimiz yıl 300 bine yakın kişi ne yazık ki yaralanmış bazıları da engelli konuma gelmiştir" ifadelerini kullandı.

BAŞIMIZA GELMEYECEĞİNİN GARANTİSİ YOK

"Ansızın başımıza gelecek trafik kazası geçirebiliriz, hiç düşünmeden ve beklemeden bir iş kazası geçirebiliriz" diyen Ünal Ayvazoğlu, "Allah uzak tutsun ama bu durumda bizler de birer engelli olabiliriz. Bu yüzden sürekli her birimiz engelli adayıyız diye söyleriz. Başımıza gelmemiş olabilir fakat gelmeyeceğinin garantisi yok" dedi.

Diğer yandan hayatın içerisinde engelli bireylerin de yaşadığının unutulmaması ve onları mağdur etmemek gerektiğini dile getiren Ünal Ayvazoğlu, "Herkesin bildiği fakat bir çoğumuzun uygulamadığı toplu taşıma araçlarında yer vermeyi, onlar için ayrılmış park alanlarını ve yerleri işgal etmemeye özen gösterelim. Bizler engel olmazsa kimse onlara engel olmayacaktır" şeklinde konuştu.

ENGELLİLERİN DE TRAFİKTE HAKKI VAR

Engelli bireylerin hayatın her alanında olduğu gibi trafikte de bazı hakları olduğunu kaydeden Ünal Ayvazoğlu, "Yaya, bisiklet ve motosiklet hassasiyeti oluştururken elbette engelli vatandaşlarımızın, dostlarımızın haklarına karşı hassas davranmamız gerektiğini ve bunun bir insani görev olduğunu unutmamalıyız. Engelli vatandaşlar trafiğin önemli bir parçasıdır. Trafik şartlarında bazı özel ayrıcalıkları da vardır ve olmalıdır. Hayatlarını kolaylaştırmak hepimiz için bir vatandaşlık ve insanlık görevidir. Bu sebeple Trafik içinde engelli vatandaşlarımız için bazı detaylar vardır. İlk olarak otoparklarda, engelli otoparkları ayrılmıştır. Ancak ne yazık ki engelli bireylerin bu hakkı bile zaman zaman ellerinden alınıyor ve park yeri bulamayan araç sürücüleri engelli park alanına park edebiliyor" açıklamasında bulundu. 


ENGELLİ RAMPALARININ ÖNÜNE PARK

Yapılan en büyük hatanın da kaldırımların kenarında bulunan engelli rampalarının önüne park etmek olduğunun altını çizen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Bu rampaların önüne araç park edildiği zaman tekerlekli sandalyedeki vatandaşlarımız büyük zorluklar yaşamaktadır.Aynı zamanda görme engelli vatandaşlarımız içinde büyük zorluklar yaşanmaktadır. Bu sebeple temel olarak bu noktalarda hoşgörü ve hassasiyet göstererek büyük bir iş başarmış oluruz" dedi.
TRAFİKTE DE ENGELLİ BİREYLER VAR

Sadece yaya olarak değil trafikte de engelli bireylerin bulunduğuna işaret eden Ünal Ayvazoğlu, "Engelli pek çok sürücü trafikte bizimle beraberler. Sadece yaya olarak değil trafikte araç kullanan pek çok kişi olduğunu unutmayın. Bu sebeple trafik içinde hoşgörülü ve sabırlı olmak çok önemli bir konudur. Trafik kurallarının belirli bir düzeni sağlamak ve kazaların olmasını engellemek için oluşturulduğunu unutmayınız. Herkes kurallara uyduğu taktirde hiç bir sorun yaşanmayacaktır" şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK