ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 20 Kasım 2023 12:20

Tüketiciye "Efsane Kasım" uyarısı

Tüketiciye

Kasım ayı, tüketiciler için indirimlerin ve alışverişin yoğun olduğu bir dönem olarak biliniyor. Ancak TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, bazı durumlarda bu indirimlerin gerçek dışı olabileceği ve tüketicilerin dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.

Bazı mağazalar ve alışveriş platformları, "Kasım Ayı İndirimleri" adı altında büyük indirimler vaat ederek tüketicileri cezbetmeye çalışıyor. Ancak bazı durumlarda, bu indirimlerin aslında gerçek dışı olabileceği ve ürün fiyatlarının önceden yükseltilip ardından indirim yapıldığı ortaya çıkabiliyor.

İndirim kandırmacası noktasında tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirten Başkan Özçulcu, "Elektronik ticarette geleneksel hale gelen “kasım indirimleri”ne ilişkin reklamlar başta olmak üzere, kasım ayı içerisinde Reklam Kurulu gündemine gelen 16 adet indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 2,7 milyon TL idari para cezası uygulandı" dedi.

Abdullah Özçulcu, "Özellikle Kasım ayında gerçekleştirilen ve “Efsane Kasım İndirimleri”, “Şahane Cuma İndirimleri” gibi isimlerle adlandırılan, çok sayıda üründe çeşitli oranlarda indirimlerin yapılacağının ilan edildiği indirimli satış kampanyaları, Reklam Kurulu tarafından yakından takip edilmekte, tüketicileri aldatan, yanıltan, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamaları hakkında idari yaptırımlar uygulanmakta" ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar konusunda da uyarılarda bulunan TÜKODER Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, "İndirim öncesi fiyatlarla şimdiki fiyatları karşılaştırın. Bazı durumlarda, indirim öncesi fiyatlar şişirilmiş olabilir. Ürünün gerçek piyasa değerini ve daha önceki fiyatlarını kontrol edin. İndirimler gerçek mi, yoksa suni mi? Bazı indirimler belirli koşullara bağlı olabilir. Geri iade, değişim veya ödeme koşullarını inceleyin.İndirimler sizi gereksiz alışverişe yönlendirmesin. Sadece ihtiyaçlarınızı karşılayan ürünleri satın alın."

Abdullah Özçulcu, tüketicilerin bu dönemde sadece "indirim var" diye alışveriş yapmaması ve ihtiyaçlarını dikkate alması gerektiğini söyledi.

Özçulcu, bu süreçte artan alışveriş sayıları nedeniyle kargoda gecikme ya da ürünün kargoda yıpranması gibi sorunların yaşanabileceğine dikkati çekerek, "Ürünler teslim alınırken kontrol edilmeli, bozulma var mı ya da doğru ürün mü diye bakılmalı. Kargoyla gelen üründe hasar varsa fotoğrafını çekip tutanak düzenlememiz lazım" şeklinde konuştu.

Sosyal medya platformlarından satılan ürünlere ilişkin de uyarıda bulunan Başkan Özçulcu, şu tavsiyede bulundu: "Özellikle bu dönemde sosyal medya hesaplarından yapılan alışverişler çok riskli. Kurumsal olmayan firmalardan alışveriş yapmayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Ürün fiyatını çok düşük değerlerde gösterip, ödenmeyi alıp ortadan kaybolan, telefonunuzu engelleyen çok fazla kişi oluyor. EFT/havale yaparken kurumsal firmaların banka hesaplarına para gönderin, kişi adına havale/EFT yapmak çok riskli. Dolandırıcılar bu yöntemi kullanıyor."

Haber: Yalçın KÜÇÜK