• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 19 Ekim 2020 10:42

“Turizm Ekonomilerin Toparlanmasında Lokomotiftir”

“Turizm Ekonomilerin Toparlanmasında Lokomotiftir”
Koronavirüsün Avrupa’da ikinci dalgası yayılır, ülkeler ekonomide neden olacağı durgunluğa rağmen yeni kısıtlamalara giderken, hükümetler turizme destek vermeleri konusunda uyarılıyor.

Koronavirüsün Avrupa’da ikinci dalgası yayılır, ülkeler ekonomide neden olacağı durgunluğa rağmen yeni kısıtlamalara giderken, hükümetler turizme destek vermeleri konusunda uyarılıyor.

Kısa adı ETC olan Avrupa Seyahat Konseyi ve İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) ayrı ayrı yayınladıkları bildirilerde turizmin ekonominin toparlanmasında lokomotif rol oynayacağı belirtilerek buradan hareketle sektöre destek sağlanması isteniyor.

Turizm hızla toparlanacakKoronavirüs salgını ile birlikte her alanda olduğu gibi turizmde de yeni bir dönemin başladığına dikkat çekilen raporlarda

sektörün en ağır darbeyi yemesine rağmen kendisini hızla yeniden toparlayabileceği belirtiliyor.

60 kuruluşun bildirisi

ETC’nin, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden seyahat endüstrisi ile ilgili 60'ın üzerinde kamu ve özel kuruluşun ortak imzasıyla yayınladığı ‘Avrupa Turizm Manifestosu’nda, Avrupa Komisyonu'nun ‘Yeni Nesil için Onarım ve Hazırlık' bildirisine atıf yapılarak ‘Turizm, ulusal iyileşme ve toparlanma planlarının bir parçası olmalıdır” deniyor.

161 milyar Avro destek

ETC Manifestosu’nda AB'nin yeniden inşasına yardımcı olmak için önerilen ve turizmde kriz öncesi seviyelere geri dönmesi için gerekli olan 161 milyar Avroluk yatırım ve sektöre desteklerin sağlanması isteniyor.

Bunun hem ekonomik hem de sosyal direnci güçlendirecek bir fırsat olduğu belirtiliyor.

KOBİ’ler esas alınmalı

ETC raporunda hükümetlerin turizme destek kapsamında hazırlayacakları planlarda sektörün gövdesini Küçük ve Orta Boy işletmeler (KOBİ)'lerden oluştuğu gerçeğini dikkate alması gerektiği belirtilerek ‘Küçük işletmeler, istihdamını ekonomiye her zaman büyük şirketlerden daha hızlı döndürür bu da kısa vadeli finansmana erişim, uzun vadeli iş üretimi anlamına gelir” deniyor.

Raporda daha sonra :

“Avrupa ekonomisi ve sosyal refah, seyahat ve turizm sektörünün yeniden canlandırılması için acil önlem almazsak, açıkça tehlike altındadır: Turizm tarafından üretilen her 1 Avroluk değer, diğer endüstrilere göre Avrupa çapında çok daha hızlı yarar sağlayacak” değerlendirmesi yapılıyor.

ABTA’dan ‘Yol haritası’

Bu arada İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) ‘İyilik İçin Turizm- Turizmi Yeniden İnşa etmek İçin Yol Haritası’ başlıklı bir rapor yayınladı.

Raporda seyahat ve turizmin iyilik için önemli bir güç olduğuna dikkat çekilerek “Ekonomik ve sosyal değer yaratmak, işleri sürdürmek, işletmeleri desteklemek ve yalnızca geçim kaynaklarının turizme bağlı olduğu yerler için değil, aynı zamanda İngiltere geneline önemli bir katkı sağladığı belirtiliyor.

Ekonominin toparlanmasında turizm

“Ülkelerin ekonomilerini toparlaması ve ilerlemeye devam edebilmesi için turizme desteği en üst düzeye çıkarması gerektiğine inanıyoruz” denilen raporda “Bu rapor, seyahat endüstrisinin bugüne kadarki en büyük yıkıcı unsuru olan COVID-19'un yıkıcı etkisini kabul ediyor. Acil odak noktası, doğal olarak işin ayakta kalması ve iyileşmesidir. Ancak, salgın öncesinde karşılaştığımız ve yüzleşmeye devam edeceğimiz acil zorlukları gözden kaçırmamalıyız” deniyor.

Şans ve fırsat

Rapor şöyle devam ediyor:

“Turizmin beklenmedik durgunluğu, bize yeniden inşa etmek istediğimiz endüstri türü üzerinde düşünme şansı verdi. Gelecekteki refah, sürdürülebilirliği turizmin iyileşmesinin merkezine koymaya bağlıdır. Bu yalnızca birlikte çalışan operatörler, hükümetler, destinasyon yöneticileri, ortaklar ve topluluklar tarafından başarılabilir. Bu, sorumlu ve dirençli bir turizm endüstrisi için karşılaştığımız zorluklara uygun ve küresel faydaya katkıda bulunmak için bir fırsattır.” 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.