İYİ Parti Antalya Milletvekili Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Antalya'da turizm sektöründe çalışanların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, sezon sonunda işsiz kalan ve askıda bekleyen personelin sorunlarına çözüm önerilerini paylaştı.
"Yoksulluk sınırının 46 bin TL'ye dayandığı ülkemizde askıdaki personel nasıl geçinecek?"
Antalya'da turizm çalışanlarının en büyük kâbusunun sezon sonunda işsiz kalma ve askıya alınma korkusu olduğunu belirten Kaya, askıdaki turizm personeli için kanuni hakların sağlanamadığını, ne çalışan ne de işsiz göründüklerini, bir nevi ücretsiz izin durumuyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Diğer taraftan, söz konusu personelin iş akdinde bir fesih olmadığından işsizlik maaşının ortadan kalktığını dile getiren Kaya, tek sezonluk bir sözleşme yapılması halinde bir yıl dolmadığı için tazminat hakkının da kazanılmadığını ifade etti. Kaya, kış aylarında binlerce personelin askıda kaldığını, tazminat, ihbar ve işsizlik maaşı gibi haklarını alamadığını ve geçim sıkıntısıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Konuşmasında ev kiralarının astronomik seviyede olmasına ve lojman şartlarının olumsuzluğuna da dikkat çeken Kaya, sezon sonunda personelin kalacak yer bulamadığı için barınma sorunu yaşadığının altını çizdi. Ayrıca sezon sonunda memleketine giden personelin geri dönüş masraflarını kendilerinin üstlendiklerini, işe tekrar girişi yapılırken de kendilerinden aynı evrak ve belgelerin tekrar istenmesinin ayrı bir maliyet oluşturduğunu vurguladı.
Adil ve kapsayıcı politika çağrısı
Kaya, askıdaki turizm personelinin yaşadıkları sorunlara ilişkin olarak bazı çözüm önerilerini de paylaştı. Ek bir maddeyle askı personelinin SGK'yle ilgili haklardan yararlanmasını sağlayacak kanuni düzenleme yapılması gerektiğini belirten Kaya, konaklama tesislerinin ödediği vergi, konaklama vergisi gibi fonlardan askıdaki turizm personeline çalışmadığı dönem boyunca belli oranda maddi destek verilmesi çağrısında bulundu. Vergiden sağlanacak destekle kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi, personelin askıda olduğu süre içerisinde ücretinin yüzde 50'sinin işletme, yüzde 50'sinin de devlet tarafından olacak şekilde karşılanması gerektiğini belirtti. Kaya, mevsimlik turizm işçilerinin kış aylarında yaşadığı zorlukların hafifletilmesi ve onlara adil bir destek sağlanması gerektiğinin altını çizerek, hem işveren hem de işçi için kayıp yaratan bu sorun için adil ve kapsayıcı bir politika oluşturmak gerektiğini belirtti.
Kaya: “Turizm Meslek Birliği Yasası acil bir ihtiyaçtır”
Konuşmasının devamında, Turizm Meslek Birliği Yasası’nın bir an evvel çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Kalifiyeli personel oluşturmak, turizmde dünya ligine çıkmak istiyorsak, tüm paydaşları da toplayarak meslek yasasını hazırlamaya başlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Turizm çalışanlarını temsil edecek, adil ücret almasını sağlayacak, haklarını ve çıkarlarını koruyacak bir meslek odası hâline gelmesi gerektiğini belirten Kaya, “Turizmde istihdam edilen personel, aidiyet duygusuyla ne kadar mutlu edilirse, Türk turizmi de o oranda değer kazanacaktır” diyerek konunun önemine dikkat çekti.