Türkiye'deki otellerin Avrupa'daki otellerin üzerinde olduğu şeklindeki tartışmalar devam ederken AKTOB Başkanı Kaan K. Kavaloğlu, "Fiyatlarımızı Avrupa genelinde gerçekleşen enflasyon oranlarını dikkate alarak belirlemeliyiz" dedi.
EN YÜKSEK RAKAMLARDAN BİRİ
Başkan Kavaloğlu, "“Mart 2024’te Avrupa Birliği’nde seçilmiş seyahat ve turizm hizmetleri arasında en yüksek enflasyon oranı hava yolu yolcu taşımacılığında kaydedilmiş olup, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında artmıştır. Bu arada, paket tatiller de Mart 2024’te yüksek bir enflasyon oranı kaydetmiş ve HICP Mart 2023’e kıyasla yüzde sekiz artmıştır. Mart 2024’te Avrupa Birliği’ndeki otel, motel ve benzeri konaklama tesislerinde enflasyon oranı yüzde 5,3 oldu. Mart 2024 enflasyon oranı Haziran 2022’de kaydedilen zirveye kıyasla önemli ölçüde düşmüş olsa da Aralık 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek rakamlardan birini temsil etmektedir" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE 5. SIRADA
Avrupa ülkelerinde, Türkiye ve Antalya’da gerçekleşen gecelemelere ilişkin veriler paylaşan Başkan Kavaloğlu; “2023 yılında AB’de turistlerin konaklama tesislerinde geçirdiği gece sayısı 2,9 milyara ulaşmıştır. Avrupa ülkeleri içinde geceleme sayısı en yüksek ülke İspanya, Türkiye ise 5. Sırada yer alıyor. Şehir bazında da Kanarya Adaları ilk sırada yer alıyor. Antalya geceleme sayısı bakımından 2. Sırada. AB ülkelerinde geceleme sayıları 2023’te 2022’ye kıyasla artış kaydederken, Yunanistan en iyi performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. Malta ve Kıbrıs’ta büyüme yüzde 20’yi aşarken Yunanistan, Slovakya, Letonya, Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Romanya’da yüzde 10’u aştı" dedi.
MANAVGAT VE ALANYA İLK SIRADA
Başkan Kavaloğlu Antalya Bölgesi geceleme sayılarına ilişkin olarak; “Antalya’nın 17 ilçesinde 2023 yılında yapılan toplam tesis gecelemelerinin dağılımında; Manavgat ve Alanya yüzde 55’i aşan payla ilk sırada bulunuyor. Serik ve Kemer de dahil edilence, toplam gecelemelerin yüzde 85’i bu 4 ilçede gerçekleşiyor. Bu oranlar 2019 yılında da benzer düzeydeydi. Ancak 2019’a göre, Manavgat ve Alanya paylarını artırdı, Kemer ve Serik’in payları düştü. Aksu’nun payı da geriledi.Diğer yandan Muratpaşa ve Konyaaltı payları gelişirken diğer ilçelerde çok az gelişim oldu. 2023 yılında, Antalya’da gerçekleşen tesis gecelemelerinin yarısından fazlası yüzde 59, Almanya, Rusya ve Türkiye vatandaşları tarafından yapıldı.
Bu dönemde toplam geceleme içinde, Almanya yaklaşık yüzde 28 pay ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 18 ile Rusya ve yüzde 13 vatandaşlar izledi. İngiliz pazarı da yüzde 9 payla son iki yılda payını 2 kat artırdı" açıklamasına yer verdi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK