14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin açılış töreni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımı ile gerçekleştirildi.
*
“Collective Craft, Yeni Turizm Çağı” teması, “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” başlığıyla düzenlenen 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve turizm sektör temsilcileri katıldı.
Kongre açılışında AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birer konuşma yaptı.
Büyük Bir Titizlikle Birlikte Çalışacağız
14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin hem Türk turizminin vizyonunu dünya ile paylaşmak hem de sektördeki yenilikçi yaklaşımları tartışmak için benzersiz bir platform sunmak olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy ise, "İnancımız odur ki, birlikte üreteceğimiz çözümler, kuracağımız iş birliği ağları ve paylaşacağımız deneyimler, sektörümüzün gücüne güç katacak, sürdürülebilir ve yenilikçi bir turizm anlayışının kapılarını daha da açacaktır. Bu yıl kongremizin teması olan “Cumhuriyetimizin Yeni Yüzyılında Turizm” ve “Kolektif Zanaat, Yeni Turizm Çağı” mottosu sektöre dair güçlü bir vizyon ortaya koyuyor. Zanaatkârlığın titizlik ve yaratıcılığına vurgu yapan bu motto, turizmde yalnızca bugünü değil, geleceği de inşa etme sorumluluğumuzu hatırlatıyor. İşte bu dönüşüm, bizleri kolektif zanaatkârlık ruhuyla hareket etmeye davet ediyor; çünkü başarılı bir geleceği inşa etmek, ancak birlikte ve büyük bir titizlikle çalışmakla mümkün olacaktır." İfadelerini kullandı.
Türk Turizmini Çeşitlendirdik
Artık yalnızca ekonomik kazanımları değil, çevresel sürdürülebilirliği, kültürel değerlerin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını odağımıza alarak, daha ‘kapsayıcı’ ve ‘yenilikçi’ bir turizm anlayışını hayata geçirmenin zorunlu olduğuna da vurgu yapan Bakan Ersoy, "Yeni yüzyıl, aynı zamanda dijitalleşme ve teknolojinin rehberliğinde, turistlerin beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı, daha kişiselleştirilmiş çözümler sunmayı gerektiriyor. Göreve geldiğimiz ilk anda Türk turizmini vizyoner bir bakış açısı ile ele aldık. Turizmimizi deniz-kum-güneş üçgeninden çıkararak çeşitlendirdik. Türkiye'nin yerel, özgün ve doğal değerlerini ortaya çıkarmak için planlanan rota çalışmalarını tamamladık. Antik medeniyetleri kapsayan yürüyüş ve bisiklet yolları, Aeneas, Antik Filozoflar, Likya Yolu gibi kültürel rotalar, Yedi Kiliseler, Selatin Camiler, Kibele'nin Yolculuğu, Peygamberler Rotası gibi inanç rotaları ile peynir rotası, zeytin ağacı rotası bağ yolu, çay rotası gibi gastronomi rotalarını çizdik." dedi.
Turizmde Türkiye Dünyaya Örnek
Konuşmasında, turizm sektörünün ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Vali Hulusi Şahin ise "Turizm ve Kültür Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un koymuş olduğu altmış milyar dolarlık, seksen, doksan ve yüz milyar dolarlık büyük hedeflere turizm sektörümüzün dinamizmi sayesinde doğru ve emin adımlarla ulaşacağımıza inanıyorum. Çünkü Türkiye, turizm konusunda gerçekten dünyada örnek işlere imza atan öncü olan bir ülke. Türkiye'nin turizmdeki başarısını özellikle pandemide gördük. Başkalarının tökezlediği yerde vites artıran bir ülke olduk. Bununla gurur duyuyoruz.” dedi.
Turizmin Geleceği Sürdürülebilir Olmalı
Turizmdeki başarının temelinde sahip olduğumuz coğrafyanın, doğal, tarihi ve kültürel zenginliğimizin olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, "Bunun sebebi altı yüz kırk kilometreyi bulan muhteşem sahilimiz. Dünyada en fazla antik kente sahip olmamız. Muhteşem nehirlerimiz, ormanlarımız, kanyonlarımız... anlatamayacağım kadar çok büyük servetimiz var. Fakat biz Antalya olarak, Türkiye olarak, Anadolu olarak insanlık ailesinin de bu muhteşem coğrafyada payı olduğunun farkındayız. Bugünkü konumuz turizm ama yaptığımız her operasyonda bu geçerlidir. Sadece kazanmayı değil, parayı değil, bu serveti sürdürmeyi, korumayı, güzelleştirmeyi de ajandamızın en önüne almamız lazım. Nehirlerimizi korumalıyız. Ormanlarımızı korumalıyız. Bu muhteşem coğrafyayı çocuklarımıza mümkünse daha iyi bir şekilde devredebilmeliyiz. Turizmi de bu şekilde kurgulamalıyız. Bu kongre sektörün duayenlerine ev sahipliği yapıyor ve çok değerli analistler, konferansçılar çok önemli konularda konuşmalar yapacaklar. Benim hepinizden özel istirhamım turizmin geleceğine sürdürülebilirlikle bakalım ve ne kadar kazanırsak kazanalım ama mutlaka sürdürülebilir bir şekilde kazanalım. Bu güzel ülkeyi çocuklarımıza daha güzel bir şekilde devredelim." şeklinde konuştu.
Kongrenin ilk bölümü TUI Group CEO’su Sebastian Ebel’in ‘Avrupa Turizmi Kaynak Pazarlarındaki Durum ve Türkiye’nin Endüstrisindeki Rolu’ başlıklı sunumu, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın ‘Dünya’da ve Türkiye’de Turizm Ekonomisinin Mevcut Durumu ve Geleceği’ başlıklı sunumu ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın ‘Ağırlama Sektörünün Dünya ve Türkiye Turizmindeki Yeri ve Geleceği’ başlığıyla gerçekleştirdiği konuşmayla son buldu.