• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 25 Ocak 2024 10:56

Turizmde robot dönemi

Turizmde robot dönemi

Gelişen teknoloji ile birikte robotlar hayatın her alanına girer durumda.  Turizm sektöründe de insanların yerini robotlar almaya başladı. Otel robotları popüler hale geldi

ROBOTLAR POPÜLER HALE GELDİ

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, AKTOB olarak çıkardıkları dergide bu konuya değindiklerine işaret ederken "Bu eğilimin birkaç nedeni var. Finansal açıdan bakıldığında, konaklama teknolojisinin uygulanması giderek daha ucuz hale geliyor. Bu, butik oteller gibi daha küçük tesislerin bile avantajlardan yararlanabileceği anlamına geliyor. Ancak, konukların gereksinimlerinin değişmeye başladığını da unutmamamız gerekiyor. Kablosuz bağlantı ve akıllı telefonların her yerde bulunması sayesinde, müşteriler konaklamaları sırasında rakipsiz hizmet seviyeleri beklemeye başladılar. Bu da belli bir dereceye kadar teknolojinin varlığını gerektiriyor. Otel robotları böyle bir rekabet avantajı sunabilir" ifadelerini kullandı.

İNSAN YİNE DE OLMAZSA OLMAZ

Robotlar olsa da insanın yine de olmazsa olmaz olduğuna işaret eden Kavaloğlu, "Yine de bir robotun süpürdüğü tüm alanı temizlemek veya insan tarafından yönetilen envanterden robot aracılığıyla teslim edilmek üzere misafir tarafından talep edilen doğru ürünü sağlamak için eğitimli bir otel ekibi üyesi gereklidir" dedi.

MÜŞTERİYE 7/24 HİZMET SUNUYOR

Robotların neden ağırlama sektöründe trent haline gelmeye başladığı konusuna da değinen AKTOB Başkanı Kavaloğlu, "Robotların konaklama sektöründe popüler bir teknoloji trendi olarak ortaya çıkmasının bir nedeni de otomasyon ve self-servis fikirlerinin müşteri deneyiminde giderek daha hayati bir rol oynamasıdır. Robotların kullanımı hız, maliyet etkinliği ve hatta doğruluk açısından iyileştirmelere yol açabilir. Örneğin, sohbet robotları bir otel veya seyahat şirketinin, personel müsait olmasa bile çevrimiçi sohbet veya anlık mesajlaşma hizmetleri aracılığıyla 7/24 destek sağlamasına olanak tanıyarak son derece hızlı yanıt süreleri sunar. Bu arada, check-in sırasında kullanılan bir robot tüm süreci hızlandırarak sıkışıklığı azaltabilir" şeklinde konuştu.

İNSAN HATASI ORTADAN KALKIYOR

Robotların insanlara karşı ajantajlarına ve dezajantajlarına da değinen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaoğlu şöyle konuştu: "Robotik konusu ve robotların insan görevlerini yerine getirmek için kullanılması bir tartışma konusudur ve avantajları ve dezavantajları vardır. Olumlu yönleri açısından robotlar yorulmaz, sıkılmaz, haftanın yedi günü, günün 24 saati çalışabilir ve maaş gerektirmez. Ayrıca birçok görevi insanlardan daha hızlı yerine getirebilirler. Bazı durumlarda robotlar insanlardan daha yüksek doğruluk ve tutarlılıkla çalışabilir ve ‘insan hatası’ ortadan kalkar. Dahası, robotlar tehlikeli veya düşmanca ortamlarda çalışabilir ve insanların yapmak istemeyeceği veya yapamayacağı eylemleri gerçekleştirmek üzere programlanabilir."

İSTİHDAM KKİRİZE YOL AÇABİLİR

Başkan Kavaloğlu, "Bununla birlikte dezavantajları da vardır. Artan otomasyon, daha az iş nedeniyle bir istihdam krizine yol açabilirken, robotlarla ilgili ilk yatırım ve bakım maliyetleri yüksek olabilir. Ayrıca programlanmış parametrelerinin dışında hareket edemezler, yani beklenmedik durumlara uyum sağlayamazlar. Robotlar ve yapay zeka, konaklama sektöründe faaliyet gösterenler için değerli çözümler olarak ortaya çıkmaktadır ve kullanım alanları çok sayıdadır. Bununla birlikte, robotlar otomasyonu geliştirebilir ve görevleri yorulmadan yerine getirebilirken, koşullara hızlı bir şekilde uyum sağlayamama da dahil olmak üzere sınırlamaları kabul etmek de önemlidir" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK