ANSİAD 14. Olağan Toplantısının konuğu olan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, COP26da iklim değişikliği ile mücadele açısından bazı kazanımlar var, ancak verilen taahhütler 1.5 derece hedefini tutturabilmemiz için ha
ANSİAD 14. Olağan Toplantısının konuğu olan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü,COP26da iklim değişikliği ile mücadele açısından bazı kazanımlar var, ancak verilen taahhütler 1.5 derece hedefini tutturabilmemiz için hala yeterli değil. Farkındalığı bırakıp harekete geçmeliyiz dedi.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2021 faaliyet yılı 14. Olağan Toplantısı, Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele'nin moderatörlüğünde Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ve ANSİAD Başkanı Akın Akıncı'nın katılımıyla 'İş Dünyasının Dönüştürülebilir Gündemi: İklim ve Sürdürülebilirlik' konusunda gerçekleştirildi. Akra Hotelde yapılan toplantıya, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı,TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, ÇEKÜL Vakfı Antalya Temsilcisi Mimar Recep Esengil, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı.
KAPSAYICI OLMAYAN ŞİRKETLER GELECEKTE VAR OLMAYACAK
Sürdürülebilirliğin şirketlerin gündeminde giderek daha üst sıralara taşındığına değinen Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, İklim krizi ve yaşadığımız ekonomik krizler, şirketlerin de adil bir dünya için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini bizlere gösterdi. Paydaş ekonomisinin en önemli öznesi tedarikçiler, müşteriler, insanlar ve toplum dedi. Şirketlerin bir sonraki jenerasyona nasıl bir dünya bırakacaklarının endişesi içerisinde olduğunu dile getiren Dördüncü, Gelecekte kapsayıcı olmayan şirketlerin var olacağını düşünmüyorum. Farkındalık yaratma konusunu çoktan tamamlamış olmamız gerekiyor,artık harekete geçme zamanı diye konuştu. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmanın, samimi bir şekilde aksiyon almanın önemine dikkat çeken Dördüncü, 1,5 derece hedefinde artık yapamazsak olmaz denilen bir yerdeyiz. COP26da iklim değişikliği ile mücadele açısından bazı kazanımlar var, ancak verilen taahhütler 1.5 derece hedefini tutturabilmemiz için hala yeterli değil. Somut adımlar atıp, hedeflerimizi belirleyip harekete geçmeliyiz dedi.
ÜLKEMİZİN GELECEĞİ ÇOK AÇIK
Global Compact Türkiye hakkında bilgi veren Dördüncü, Global Compact Türkiye, UN Global Compactin dünya genelindeki 69 yerel ağından biri. 240 şirket, aralarında ANSİADın da olduğu 94 şirket dışı üyemizle küresel stratejiyi yerel önceliklerle birleştirerek Türkiye iş dünyasını harekete geçiriyoruz. Öncelikli çalışma alanlarımız; çeşitlilik ve kapsayıcılık, çevre,sürdürülebilir finans, toplumsal cinsiyet eşitliği ve inovasyon. Üyelerimizin sürdürülebilirlik alanında gelişiminidesteklerkenhem yerelde hem de küresel ölçekte iyi uygulamaların paylaşılması ve işbirliklerinin kurulması için bir platform görevi görüyoruz diye konuştu.
Türk özel sektörüne güvenilmesi gerektiğinin altını çizen Dördüncü, Ülkemizin ve Türk iş insanlarının potansiyeli çok fazla. İşimiz kolay değil ama yeter ki inanalım dedi. Z kuşağının çalıştıkları şirketlerin itibarına baktıklarını dile getiren Dördüncü, Z kuşağı şimdiye kadar gelen bütün kuşaklardan farklı bir bakış açısına sahip. Şirketin imajını beğenmiyor ise ayrılıyor, toplumsal itibarı yoksa şirketi tercih etmiyor diye konuştu.
ANSİAD OLARAK İNİSİYATİF ALDIK
ANSİAD olarak Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen, dünyanın en büyük ve tek kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan UN Global Compactin parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Küreselde ve yerelde sürdürülebilirlik çalışmalarını takip ederek, bu anlamda yapılan iyi uygulama örneklerini geniş bir ağa ulaşarak yeni iş birlikleri kurmayı ve bu networkte sizlerle birlikte hareket etmeyi hedefliyoruz dedi. Sürdürülebilirlik ile hem kalkınmayı hem de çevresel faktörleri içerisine alan ve geleceğe dönük bir anlayış sunan yaklaşımla bölgede ANSİAD olarak bir inisiyatif aldıklarını dile getiren Başkan Akıncı, Bu noktada ANSİADın kurumsal kimliği ile bağdaşan bir anlayışla İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre temasıyla iş dünyasında farkındalık çalışmalarına başladık. Bu yılın başında da UN Global Compact imzacısı olarak insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında taahhüt verdik. Yine 19 yıldır girişimcilik alanında bölgemizde öncü olarak yaptığımız çalışmalarımız mevcut, dijitalleşme, teknoloji gibi birçok alanda gündem oluşturduk bu sayede diye konuştu.
ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLACAĞIZ
Yerelde sürdürülebilirlik konusunda zorlukları kadar fırsatların da söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, Öncelikle ortak geleceğimiz için iş dünyası olarak sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşabilme konusunda gündemi belirleyerek hızlı hareket etmek gibi bir avantajımız olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Antalyada konuların tespiti ile bu doğrultuda çalışma yapmak gerekiyor. Yaz sezonunda milyonlarca turisti misafir eden bir kent olarak ekolojik dengenin korunması ve buna bağlı ekonomik sürdürülebilirlik bölgemiz için önemli dedi. İklimin doğrudan kentsel gelişimle ilişkili bir konu olduğu için yerel düzeyde başlatacakları bir çalışmanın ulusal ve küresel düzeyde etki etmesi gibi bir misyonu da yerine getirmek istediklerini dile getiren Akıncı, Bu noktada zorluk işletmecilerimizin, yatırımcılarımızın, kentin farkındalıklarını artırma konusu. STKlar çok duyarlı, coğrafi fırsatlarımız söz konusu. Ulusal ve uluslararası yatırımcıların bu kente değer vermeleri gerekiyor, burada karşımıza çıkan zorluk bürokrasi, siyaset olabiliyor. İyi uygulama örneklerini bölgemizde yaratmak, geleceğe dönük bir çalışma yapmak iş dünyası olarak bizlerin görevi dedi. Başkan Akıncı, ANSİADın global bir sorunu, yerel ölçekte üzerine düşeni yaparak ve yapacağı çalışmalarla çözüm için atılacak adımların bir parçası olarak sürece olumlu katkı sağlamak istediklerini kaydetti. Toplantı, ANSİAD Başkanı Akın Akıncının Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ve Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çeleye hediye takdimiyle sona erdi.