Rekor seviyede artan tarımsal girdi fiyatlarını değerlendiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Çiftçiden domatesi bedavaya alsanız bile tezgaha varıncaya kadar fiyat, 8 ila 10 lirayı buluyor dedi.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 134,96, aylık yüzde 7,92 arttı. Tarım-GFE, Haziran'da aylık bazda yüzde 7,92 artarken, yıllık bazda yüzde 134.96 yükseldi. Endekste, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 81,07 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,89 artış gerçekleşti. Bu verilere göre, tarımsal girdi endeksi yıllık bazda yüzde 134 ile rekor kırdı.
Tarımsal girdinin rekor seviyede yükselmesini değerlendiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Çiftçi geçen senelerde 3 liraya, 4 liraya domates sattığında memnun oluyordu. Şimdi 3 liraya, 4 liraya domates sattığında çiftçi zarar ediyor. Maliyetler arttı ve domatesin kilo maliyeti 5 liraları buldu. Buradan bile isyan ediyor çiftçiler, geçen sene aynı fiyatlarda Allah bereket versin diyorlardı. Para kazanıyorlardı. Girdi maliyetleri ne kadar aşağı düşerse,çiftçi para kazanacak hem de vatandaş ucuz yiyecek dedi.
MAZOT,AMBALAJ VE İŞÇİLİKTE ARTTI
Çitfçi domatesi bedavaya verse bile maliyetler nedeniyle tezgahta 8 ile 10 liraya satılacağının belirten doğan şunları kaydetti: domatesi bedavaya alsak, Anadolunun çeşitli şehirlerine gitmesinde de hem mazot hem ambalajda hem işçilikte; bu üç tane ana sektörde artış var. Artış olduğu içinde, isterseniz domatesi bedavaya alın, tezgaha varıncaya kadar bedavaya aldığınız domates 8 ila 10 lirayı buluyor diye konuştu.
MALİYETLER YARALAR AÇABİLİR
Çitfçi artım maliyet risklerini görmeden ektiğini belirten Cüneyt Doğan, Çiftçi ekerken kaça satacağını bilmeyerek ekiyor. Ondan sonra çıktığında ama maliyetin üstüne satıyor ama yarı fiyatına satıyor. Ama ortalamasına baktığında maliyetin altında ise zarar ediyor. Maliyetin üstüne çıkarsa da belli bir kar ediyor. Ama maliyetin altında yaptığında zarar ettiğinde eskiden çiftçi derdi ki zarar ettik seneye bakarız diyordu. Şimdi maliyetler çok fazla olduğu için zarar ettiğinde çiftçi çok fazla zarar etmiş oluyor. Bu da önümüzdeki senelere büyük yaralar açabilir. Çiftçi maliyetler bu kadar yükselince bir daha aynı riske girmeye bilir diye kaydetti.
MÜHÜBE TAŞKIN