Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı Hüseyin Simav, “Devlet kendi enflasyonunun yaratıyor ama üreticinin enflasyon yarattığını söylüyor. Devletin bu blöflerini üretici artık yemiyor. Bir gün küçük üretic
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı Hüseyin Simav, süt üreticisinin son durumunu değerlendirdi. Simav, devletin süt üreticisine üvey evlat muamelesi yaptığını kaydetti.
Gıda komitesi süt ürünleri ve yem fiyatlarına müdahale etmezken üretici fiyatlarına müdahale etmesini eleştiren Simav, “Sanayici, Tarım Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi fiyat vermeyi kabul ediyor. Ama Tarım Bakanlığı bünyesinde bulunan Gıda Komitesi diye bir komitesi et ve süte zam verildiği zaman enflasyonu tetikleyeceğini, artıracağını bahane ederek her defasında engel oluyor” dedi.
GELECEĞE ÜMİDİ YOK
Simav, Gıda Komitesinin enflasyonu bahane ederek sütte yapılacak zammı engellemesi nedeniyle süt üreticisinin yavaş yavaş sektörden çekildiğini söylüyor. Simav, “Süt üreticisi artık para kazanamıyor, geleceğine ümidi yok. 3 - 5 hayvanı olan aile işletmeleri genel olarak bu işten yavaş yavaş çekilmeye başladı. Zaten büyüklerin birçoğu kapandı. Çok büyük işletmeler belki iyileşir ümidiyle başka işlerinden kazandıklarından hayvancılığa aktarıyor ve devam ediyor” diye konuştu.
İSTİKRARSIZLIK ÜRETİCİYİ KAÇIRIYOR
“Hayvancılığa devlet üvey evlat gözüyle bakıyor” diyen Hüseyin Simav, süt üreticisine uygulanan politika nedeniyle küçük üreticinin üretimden kaçmasına neden olduğuna dikkati çekerek “Tarım Bakanlığı, hayvancılığa, süte çok ciddi şekilde devlet desteği sağlamalı. Şimdiye kadar 20 kuruş verdiler destek verdiler, bir ara sıkıştılar 1 lira verdiler. Sonra bir zam geldi 1 lirayı 20 kuruşa düşürdüler. Dolasıyla iki adım ileri bir adım geri gidiyor hayvancılık. Üretici de bu istikrarsızlıktan işini terk ediyor. Aile işletmeleri terk ediyor. Aile işletmeleri asgari ücretle çalışabilecekleri işlere gidiyor. Devletin hayvancılık sektörüne süt sektörüne gözünün ucuyla baktığını insanlar anladı. O nedenle çekiliyorlar” dedi.
DEVLET ENFLASYONU KENDİ YARATIYOR
Yem maliyetlerine girmek istemediğini belirten Simav, “Yem ham maddelerinin üretimi de devletin kendi yarattığı enflasyondan nasibini alıyor. Bugün bir 50 kilogram gübre 650 TL olmuş. Mazotun Litresi 26-27 lira olmuş. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bile 100 dönüm arazi eken çiftçiye 100 bin lira elektrik parası olarak geliyor. Devlet bunların tamamında kendi enflasyonunu yaratıyor ve yaptığı enflasyondan üretici tarlayı ekecek, sulayacak, gübreleyecek ondan ürettiği ham madde ile hayvan besleyecek ama süt üreticisine, ‘enflasyonu siz yükseltiyorsunuz’ diyecek. Böyle şey olur mu?” diye sordu.
YÜZDE 30 ÜRETİCİ AZALABİLİR
Devletin enflasyonu kendi artırdığını iler süren Simav “Üretici artık yemiyor devletin bu blöflerini” diye konuştu. Simav “Bir gün küçük üretici ortadan kalkar ve büyük üretici tekeline düşerse o zaman sütü 15 lira da yapsa 20 lira da yapsa bu kez üreten bulamayacak. Bu kış da böyle geçerse küçük üreticini yüzde 30’ü çekilecek” dedi.
MÜHÜBE TAŞKIN