• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 24 Haziran 2021 15:25

“Uzaktan eğitim eşitsizliği derinleştirdi”

“Uzaktan eğitim eşitsizliği derinleştirdi”
Covid-19 pandemisinden dolayı çevirimiçi gerçekleştirilen 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı 18 Haziran Cuma günü karnelerin dağıtılmasıyla sona erdi.

Eğitim- Sen Antalya Şubesi, 2020-2021 Eğitim- Öğretim yılı sonu değerlendirmesi için basın toplantısı düzenledi. 

Covid-19 pandemisinden dolayı çevirimiçi gerçekleştirilen 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı 18 Haziran Cuma günü karnelerin dağıtılmasıyla sona erdi. Pandeminin başladığı Mart 2020’den bu yana, dünyanın pek çok ülkesinde sağlık ile birlikte eğitim sorunları öncelikli olarak ele alındı. Öğrencilerin pandemi sürecinden en az etkilenmesi için çoğu ülkede tedbir arayışına girildi. Bu süreçte Türkiye  okulları uzun bir süre kapalı tuttu. Eğitim- Sen Antalya Şubesi yaptığı basın açıklamasında pandemi döneminde bakanlık tarafından gerekli tedbirler alınmadığı için kalıcı yüzyüze eğitime geçilmediğini belirtti.

“EŞİTSİZLİKLER ARTTI”

Basın açıklamasını yapan Eğitim Sen Antalya Şube Sekreteri Güneş Adsız, pandemi döneminde yüzyüze eğitime erişimde iller,  ilçeler ve mahalleler kapsamında farklılıklar olduğunu vurguladı. Adsız, çocukların ve gençlerin eğitim hakkının, tüm olanaklara rağmen karşılanmadığını ve eğitimdeki eşitsizliklerin çok yönlü olarak arttığını söyledi. Adsız, “Toplu ve kontrolsüz açılışlar ve göstermelik ‘tam kapanma’lar gibi gayri ciddi eğitim planlamaları yapılmış, akşamdan sabaha değişen kararlar alınmıştır. Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimdeki beceriksizlik nedeniyle eğitim öğretimde tüm kademelerde bir buçuk yıl adeta heba edilmiştir” diye konuştu.

“6 MILYON ÇOCUK EĞITIMDEN KOPTU”

Adsız, pandeminin ilk aylarında uzaktan eğitimden kopan çocukların sayısı 6 milyon civarında olduğunu belirtti. Adsız, “MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün son açıklamasına göre, 21 Eylül 2020- 30 Nisan 2021 tarihleri arasında ancak 12 milyon 805 bin öğrenci EBA’yı etkin biçimde kullanmıştır. Zorunlu eğitime kayıtlı öğrenci sayısı 18 milyon 241 bin 881’dir. Bu veriden özel okul öğrencileri çıkarıldığında, 4 milyonu aşkın öğrencinin hem uzaktan eğitimden, hem de yüz yüze eğitimden uzak kaldığını söylemek mümkündür. Uzaktan eğitime katılan öğrencilerin yüzde 60’ının dersleri yalnızca cep telefonundan izleyebilmesi ve öğrencilerinin derslere katılım sürekliliğine ilişkin bilgi bulunmaması eğitime erişemeyen öğrenci sayısının çok daha yüksek olması ihtimalini güçlendirmektedir” şeklinde konuştu.

“SPOR VE MÜZİK DERSLERİ YOK SAYILDI”

Adsız, canlı derslerin planlamasında ve EBA TV yayınlarında çocukların sosyal-toplumsal gelişimine, bireysel ilgi ve yeteneklerine yönelik çalışmalara yeterince yer verilmediğini öne sürdü. Spor, sanat, müzik ve beden dersleri yok sayıldığını söyleyen Adsız, okuldan uzak kalan öğrencilerin bu süreçte telafisi imkânsız zararlar görmesine neden olduğunu aktardı. Adsız, Eğitim Sen’in, uzaktan eğitimi kriz dönemlerinin “acil uzaktan eğitimi” olarak geçici ve görece destekleyici bir öğretim yaklaşımı olarak değerlendirdiğinin altını çizdi. Sendikanın eğitime dair temel yaklaşımının yüz yüze eğitim olduğunu vurguladı.

“ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER MUTSUZ”

Adsız, eğitimde dayatmacı politikaların sürmesi nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu, eğitim sürecinde farklı dil, kimlik ve inançların dışlandığı, öğretmenlerin esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı bir eğitim sisteminin başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti. Adsız son olarak,  eğitim ve bilim emekçileri olarak kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizdi.


Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.