CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kuruma Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 20.03.2020 tarih ve 73812 sayılı Oluru ile Antalyanın Demre ilçesi Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesindeki
CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kuruma Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 20.03.2020 tarih ve 73812 sayılı Oluru ile Antalyanın Demre ilçesi Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesindeki 12.983,02 m2lik yüzölçümlü Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki yüzer iskele, dolgu alanı ve denizel alanının işletmesinin 10 yıllığına ilanı yapılmadan, ihalesiz olarak MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketine (MUÇEV) verilmesini sordu.
Konuya ilişkin 19.08.2020 tarihli soru önergesinde Bakanlığınızın 20.03.2020 tarih ve 73812 sayılı Oluru ile Antalyanın Demre ilçesi Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesindeki yüzer iskele, dolgu alanı ve denizel alanının kiralama işlemi Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ise toplam 12.983,02 m2lik yüzölçümlü Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki (DHTA) bu alanın işletmesini ihalesiz olarak 07.07.2020 tarihinde imzalanan protokol ile 10 yıllığına MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketine (MUÇEV) vermiş olup,kiralama protokolünün imzalanmasının ardında da Bakanlığınızın uyarısı ile yüklenici firma olan MUÇEVe yer teslimi yapılması istenmiş ve 22.07.2020 tarihinde de düzenlenen yer teslim tutanağı ile 10 yıllığına kiralama süresi başlamıştır. İşletme hakkını alan MUÇEV şirketinin ortaklık yapısına bakıldığında şirketin sahibinin Muğla Valiliği kontrolündeki Muğlaya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolündeki Türkiye Çevre Koruma Vakfı olduğu, sorumlu şirket müdürlerinin de bakanlık bürokratları ile Muğla Menteşe Kaymakamı olduğu görülmektedir diyen Arı Bahse konu alan Demre belediyesinin önemli bir gelir kaynağı olan ve büyük bir bölümü günübirlik tekne turu düzenleyerek geçimin sağlayan teknecilerin ücretsiz kullandığı alan olup, ihaleye çıkılmadan, duyurusu yapılmadan 10 yıllığına kiralanması kamuoyu vicdanını yaralamakta ve kamunun şeffaflığına zarar vermektedir. 2012 yılında Büyükşehir Yasasının çıkmasının ardından 2014 yılında Muğlada kurulan MUÇEVin muhalif belediyelerin ellerinde bulunan sahil, plaj, iskele ve limanları bakanlık tarafından ihale yapılmaksızın kira sözleşmesiyle aldığı, daha sonra da ihale yaparak başka firmalara taşeron olarak işlettirdiği görülmektedir. Anlaşılan Antalyadan Çanakkaleye kadar deniz kıyısındaki gözde turizm alanları, belediyelerin görüşü bile alınmadan uzun süreli, ihalesiz olarak bu şirkete verilmektedir. MUÇEVin Anayasaya ve Kıyı Kanununa göre kıyıları korumakla görevli kamu yönetimi birimleri tarafından vakıf görünümü altında kurulan ancak ortak varlığımızı ticarileştirmenin/halka kapatmanın aracı olan bir şirket olarak hareket etiğini üzülerek görmekteyiz. MUÇEVin daha önceki uygulamalarında da AKPnin elinde olmayan belediyelerin işletme alanında olması gereken kıyılar ve diğer doğal alanların işletmesini kendi destekçilerine fırsat olarak sunmaya çalıştığı sayısız örnek yaşanmıştır. dedi.
Yazılı soru önergesinde Demre
ilçesi Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesindeki yüzer
iskele, dolgu alanı ve denizel alanının ihalesiz olarak doğrudan MUÇEV
firmasına kiralamasında gözetilen kamu yararı nedir? Ne amaçlanmıştır? MUÇEV
firması üzerinden bahse konu Demre kiralamaları da dahil olm ak üzere bugüne
kadar herhangi bir kamu yararı olmadan vatandaşların anayasal hakkı olarak
kıyılardan ve denizlerden özgürce faydalanması hakkına zarar veren bütün
kiralamaların iptal edilmesi konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması
var mıdır yoksa olacak mıdır? Bugüne kadar hangi kıyı ve sahiller, iskele ve
denizsel alanlar MUÇEVe kiralanmıştır? Ne kadar kira bedeli alınmaktadır?
Alınan kira bedelleri ile ne yapılmıştır? Kiralama işlemleri hangi kanun ve
yönetmelik kapsamında ihale, ilan ve duyuru yapılmadan gerçekleştirilmektedir? sorularını yönelterek
konuyu meclis gündemine taşıdı.