• imsa
YEREL YÖNETİMLERHaber Girişi : 09 Ağustos 2021 12:04

Yangının Yaraları Ortak Akılla Sarılmalı

Yangının Yaraları Ortak Akılla Sarılmalı
Manavgat'ta on gün süren yangının geride bıraktığı manzarayı değerlendiren CHP'li Özer, "İnsanlarımız her şeylerini kaybetti, birçoğu üstlerindeki giysiyle kaldı

MANAVGAT'TA YÖRENİN VE İNSANLARIN DOKUSUNA UYGUN KARARLAR ALINMALI

 

Manavgat'ta on gün süren yangının geride bıraktığı manzarayı değerlendiren CHP'li Özer,  "İnsanlarımız her şeylerini kaybetti, birçoğu üstlerindeki giysiyle kaldı. Hükümetin, yerel yönetimlerle işbirliği içinde yöre şartlarına uygun bedelsiz evler yapması en sağlıklısı" dedi.

 

            CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer on gün boyunca devam eden ve müdahale sürecinde tartışmalara neden olan Manavgat yangını ile geride bıraktığı manzaraya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

            * Öncelikle yangınları söndürme görevi olan, yangınları nasıl söndürüleceğine dair kararları alan, yangınları söndürme konusunda her türlü teknik donanım ve araçları sağlama sorumluluğu bulunan Tarım ve Orman Bakanlığının ne kadar hazırlıksız olduğunu gördük. Yangının yayılmasına ve devam etmesine yaşanan karmaşanın, sağlanamayan koordinasyonun büyük etkisi olduğunu gördük. Neyse ki on günün sonunda yağan yağmurla soğutma çalışmaları biraz daha hızlanmış oldu.

            * THK yangın söndürme uçaklarının devre dışı bırakılması ve hükümetin yetersizlikleri bir yana, yangından kısa süre önce Meclisten geçirilen orman arazilerinin turizm yatırımcılarına açılabileceğine dair kanun akıllarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.

            * İnsanların evleri, hayvanları,ekim alanları, traktörleri yandı. 50 bin hektara yakın tarım alanı kullanılamaz hale geldi, zeytinlikler kül oldu. İnsanlar evlerinden bir topluiğne bile çıkaramadı.

EVLER BÖLGEYE UYGUN VE BEDELSİZ OLMALI

            * Şimdi yaraları sarma zamanı. Bir sosyal devlet ne yapmalıdır? Önce bu hükümet 'biz yaptık oldu' anlayışını terk etmelidir. Yangın bölgesinde asıl muhatabı olması gereken yerel yönetimleri devre dışı bırakarak kararlar almamalıdır. Particiliği bırakmalı, belediyelerle ortak çalışma ve işbirliği içinde insanların ihtiyaçlarını doğru ve kaliteli bir şekilde gidermelidir.

            * Örneğin Oymapınar barajı çevresinde evleriyle birlikte tarım işletmeleri de yanmış olanlar var. Şimdi bunlara yıkım kararı başlayacak ve diyecekler ki su havzasından sizi uzaklaştırıyoruz. Dolayısıyla insanlar ticari geleceklerinden de olacak. Eğer yeni evler buradaki eski yerlerinde yapılmazsa, buradaki sosyal yaşam dokusu dikkate alınarak karar alınmazsa TOKİ bir yerlere ev yapar, insanlar oraya yerleşmez yine gelir buraya tarlalarının başına evini yapar. Bu nedenle hükümet şu anda kullandığı aklı terk etmek, buranın yerel yönetimleriyle buranın sosyal dokusuna uygun ve bu yöre insanının geleneklerine ve alıştığı yaşama uygun bir sistemi oluşturmak zorundadır. Ayrıca yapılacak evler için her şeyini kaybetmiş bu insanlardan para istenmemelidir. Diğer türlüsü vicdansızlık olur.

            * Dünya kuraklığa doğru gidiyor,büyük iklim değişiklikleri var. Bu nedenle yangınların yaşanma ihtimaline karşı hem ülke yönetiminin, hem yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerekir. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.