Antalya Barosu, 1’nci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin sınırları içerisine Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı ile kısmi yapılaşmaya yönelik karar alınmasına karşı çıktı. Açıklamada, “Bölgede herhangi bir yapıla
Antalya Barosu, 1’nci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis Antik Kenti’nin
sınırları içerisinde herhangi bir yapılaşmanın mümkün olmadığını açıkladı.
Açıklamada,Alacasu Koyu ve çevresinde ‘Phaselis Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ adı altında kısmi yapılaşmaya yönelik karar alındığı, alınan karar neticesinde ihale yapıldığı ve 14 Şubat 2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin başladığının duyurulduğu hatırlatılarak, “Phaselis Antik Kenti 1’nci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli olup, bölgede herhangi bir yapılaşma mümkün değildir” denildi.
İVEDİLİKLE DURDURULMALI
Açıklamada,Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ve neticesinde yapılan ihalenin hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, “Antalya Barosu olarak insanlık tarihi ve kentimiz için oldukça kıymetli bulunan Phaselis Antik Kenti ve çevresinin korunması için projenin ivedilikle durdurulmasını talep ettiğimizi, hukuka aykırı olarak gerçekleşecek her türlü işlemin karşısında yer alacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” denildi.
SÖZLEŞME İMZALANMIŞ BİLE
Antalya Barosu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: “Antalya Phaselis Antik Kenti’nin bulunduğu alanda Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.10.2022 ve 14634 sayılı ve 15.11.2022 tarih 14780 sayılı kararları ile Alacasu Koyu ve çevresinde ‘Phaselis Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ adı altında kısmi yapılaşmaya yönelik karar alınmış, alınan karar neticesinde ihale yapılmış, 14.02.2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin başladığı duyurulmuştur.”
YAPILAŞMA MÜMKÜN DEĞİL
“Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki Phaselis Antik Kenti 1’nci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilli olup, bölgede herhangi bir yapılaşma mümkün değildir. İhaleye çıkartılan sözleşmenin incelenmesi sonucunda yapılacak büfelerin altına kalıcı olarak beton dökülmesi gibi Kıyı Kanunu’na aykırı hususlar bulunduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ve neticesinde yapılan ihale hukuka aykırıdır. Antalya Barosu olarak insanlık tarihi ve kentimiz için oldukça kıymetli bulunan Phaselis Antik Kenti ve çevresinin korunması için projenin ivedilikle durdurulmasını talep ettiğimizi, hukuka aykırı olarak gerçekleşecek her türlü işlemin karşısında yer alacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”
BALCI’DAN ŞİİRLİ YANIT
Öte yandan, İnşaat Mühendisleri Odası’nın önceki dönem şube başkanı Mustafa Balcı Phaselis antic kentinin 1’nci derece arkeolojik sit alanı olan sınırları içerisinde iki halk plajı ve günübirlik tesisler inşaa etmek için kolların sıvanmasına Tevfik Fikret’in Han-ı Yağma şiiriyle yanıt verdi. İşte o şiir: Malını, vücüdunu, hayatını, ümidini, hayalini; veren zavall ımemleket. Haramını, helalini düşünmeyen ve hemen yiyenler. Yiyin efendiler, yiyin; buhan-I iştiha sizin; doyunca, tıksırınca, patlayıncaya kadar yiyin.”
Kubilay ELDEMİRCİ