• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 10 Haziran 2021 17:04

Yarınlarımızı Tehdit Ediyor

Yarınlarımızı Tehdit Ediyor
Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hüseyin Basım son zamanlarda artış gösteren zararlı tarım ilaçlarının kullanımı ve alternatif olarak yapılabilecek olan çevre dostu tarım ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hüseyin Basım son zamanlarda artış gösteren zararlı tarım ilaçlarının kullanımı ve alternatif olarak yapılabilecek olan çevre dostu tarım ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Tarımda zararlı organizmaları öldürmek için kullanılan pestisitlerinTürkiye’de kullanımı 1979 yılı ile 2018 yılları arasında yedi kat artış gösterdi. Buğday Derneği’ne göre, pestisitler insan sağlığına zarar vermesinin yanı sıra tarım alanlarında çok sayıda faydalı canlı türünün zarar görmesine, suların kirlenmesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına sebep olmakta. Prof. Dr. Hüseyin Basım pestisitlerin çiftçiler tarafından bu kadar çok tercih edilmesinin sebebinin kısa sürede etki göstermesinden ve biyolojik ürünlere göre daha ekonomik olmalarından kaynaklandığını ifade etti.

“Kimyasallar En Son Seçenek Olmalı”

Basım, çevre dostu üretim için kimyasallar yerine dayanıklı bitkilerini kullanılması gerektiğini dile getirdi. Basım; “Bitki sağlığı için; kültürel mücadele, fiziksel mücadele, mekaniksel mücadele, biyolojik mücadele, eğer varsa hastalık ve zararlılara dayanıklı bitkilerin kullanımı ve kimyasal mücadele yöntemlerini içeren farklı mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Burada önemli olan tüm yöntemlerin birlikte kullanımıdır ki buna entegre mücadele denilmektedir.  Kimyasal mücadelenin mümkün olduğunca en son seçenek olması ve minimumdüzeyde kullanımı önem taşımaktadır. Bu yöntemler içinde en çevre dostu olan yöntem dayanıklı bitkilerin kullanımıdır. Bununla birlikte biyolojik mücadele yöntemi ve bu yöntemin ana temel taşı olan biyopestisidilerin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Biyopestisidlerin ana etkin maddesini faydalı mikroorganizmalar oluşturmaktadır” sözlerini kullandı.

“Her Geçen Gün Ürün Kalitesi Azalıyor”

Sürdürülebilir tarım için çevre dostu yöntemlerin kullanılması gereltiğini belirten Basım konuşmasına şu şekilde devam etti; “Sürdürülebilir (sustainable) tarımın yapılabilmesi için tarım girdilerinin çevre dostu uygulamalar olması gerekir. Giderek artan aşırı gübreleme ve buna bağlı toprakların verimliliğinzayıflaması, aşırı pestisit kullanımına bağlı faydalı böceklere ve faydalı mikroorganizmalara sürekli zarar verilmesi sebebiyle, her geçen gün ürün verimliliği ve kalitesizarar görebilmektedir. Yeni modern tohumların geliştirilmesi, tarımda modern makinaların geliştirilmesi ve bunların kullanımı daha fazla sürdürülebilir ürün elde etmeye engel değildir. Büyük alanlarda üretimin kaliteli yapılabilmesi için mevcut her türlü teknolojinin tarımsal mekanizasyona yansıtılması kaçınılmazdır. Ancak, topraklarımızı ve çevreyi koruyacak, insan sağlığına zarar vermeyecek çevre dostu yöntemlerin kullanılması sürdürülebilir tarımsal üretim için büyük önem taşımaktadır.”

“Antalya’da Pestisit Kullanımı Çok Yaygın”

Biyoteknik yöntemler kullanılarak bitki zararlılarına karşı tuzakların kullanımının arttırılması gerektiğinin altını çizen Basım son olarak şunları söyledi; “Antalya’ da tarımsal üretimin çeşitliliği, örtüaltı sebze üretiminin büyüklüğü ve oldukça uygun çevre koşulları sebebiyle, Antalya’ da pestisit kullanımı oldukça yaygındır. Bunun önüne geçebilmek için etkili alternatiflerin üreticiye sunulmasını gerektirir. Bunun için, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı potansiyel bitkilerin klasik ıslah ve modern biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmesi ve sayılarının arttırılması, biyopestisidlerin kullanımını yaygınlaştırmak, ülkesel bazda yeni yerli ve milli biyopestisidlerin üretimi sağlanarak daha ekonomik olarak üreticilere sunulması, kimyasal pestisidlerin kullanımına alternatif olabilirler ve kimyasalpestisidlerin kullanımı azaltabilir. Ayrıca, biyoteknik yöntemlerle bitki zararlılarına karşı tuzakların kullanımının arttırılması ile böcekler ve bunların taşıdığı hastalık etmenleri, üretim alanlarında minimuma indirilebilir ki bu da kullanılan kimyasal pestisid sayısını ve sonuçta miktarını oldukça azaltabilir.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.