• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 05 Ağustos 2024 11:33

Yeni hayvancılık destekleme modeli

Yeni hayvancılık destekleme modeli

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayvancılıkta planlı üretim kapsamında yeni bir destekleme modeli yürürlüğe girdi. Bu model, birçok yenilik ve ilki barındırarak hayvancılık sektöründe önemli değişiklikler getiriyor.

Gençlere ve Kadınlara Pozitif Ayrımcılık, Aile İşletmelerine İlave Destek

Yeni destekleme modelinde, hayvancılık destekleri ilk kez üç yıllık bir dönem için belirlendi. Bu planlama, üreticilerin gelecek yılları öngörebilmelerini ve daha verimli planlamalar yapabilmelerini amaçlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni destekleme programıyla belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destek sağlanacağını belirterek, bu sayede üretimde verim ve kalitenin artırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hayvansal üretimde aile işletmeleri ile kadın ve genç yetiştiricilere ilk defa pozitif ayrımcılık yapılarak temel desteğe ilave destekler verilecek" denildi. Ayrıca, verimlilik kriterlerini sağlayan işletmelerin daha yüksek destekler alabileceğini ve böylece kaliteli üretimin teşvik edileceğini vurgulandı.

Temel Hayvancılık ve Ürün Geliştirme Destekleri

Yeni model kapsamında hayvancılık destekleri "temel hayvancılık" ve "ürün geliştirme" olarak iki gruba ayrılıyor. Temel hayvancılık destekleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerini kapsarken; ürün geliştirme destekleri çiğ süt, besilik erkek sığır ve tiftik üretimi desteklerini içeriyor. Her bir destek için belirlenen temel tutarlara ilave olarak, kadın ve genç yetiştiricilere, aile işletmelerine ve birinci derece örgüt üyelerine ek destekler sağlanacak.

Örnek Destek Miktarları

Yeni destekleme modeli kapsamında, bir aile işletmesinin verimlilik kriterlerini sağlaması durumunda buzağı başına alacağı destek miktarı 2 bin 68 TL'den 4 bin 800 TL'ye çıkacak. İşletme sahibinin kadın ve/veya genç olması halinde ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL destek ile buzağı başına toplamda 5 bin 700 TL'ye kadar destek sağlanacak. Halihazırda ari bir aile işletmesinin aldığı 28 bin 680 TL destek, yeni model ile 77 bin TL'ye kadar ulaşabilecek.

Su Ürünleri Destekleri

Karar kapsamında su ürünleri yetiştiriciliğinde proje kapasitesi 50 ton/yıl ve altı olan işletmelere, kapalı devre üretim yapan, üretici birliğine üye olan ve birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olan işletmelere her bir teknik kriter için ilave destek verilecek. Küçük ölçekli balıkçılık desteği de 2025 yılı için yüzde 43 ile yüzde 100 arasında artırılırken, kadınlara küçük ölçekli balıkçılık desteği yüzde 35 daha fazla ödenecek.

Planlama ve Performansa Dayalı Destek

Yeni destekleme modeli ile destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek ve performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturulacak. Bu model, hayvancılık işletmelerinin verimli ve kaliteli üretim yapmasını teşvik ederek, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanmasını hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Bu kapsamda yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunmasını planlıyoruz" dedi.

Yeni hayvancılık destekleme modeli, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve hayvancılık sektöründe önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK