• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 07 Ağustos 2024 14:26

YİNE STK YİNE İPTAL

YİNE STK YİNE İPTAL

Adliye Sarayı yanında bulunan Karayolları arazisinin bir kez daha ticari tesis alanına dönüştürülerek ranta açılması girişimleri mahkemeye takıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

 

Antalya, Muratpaşa ilçesi, Bahçelievler mahallesindeki önemli bir parselde yapılan plan değişikliklerine karşı açılan davada, Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan ve ticari tesis alanına dönüştürülen 4520 ada, 140 parsel için Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların iptali istemiyle açılan dava sonucunda, Danıştay Altıncı Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan alan, Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınmış ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Özel Sağlık Tesisi Alanı olarak değiştirilmişti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu değişikliğin kamusal yarar taşımadığını ve gelecekte resmi kurum alanlarına ihtiyaç duyulacağını belirterek iptali için dava açtı. Mahkeme, yapılan itirazları haklı buldu ve planları iptal etti.

Ancak, Özelleştirme İdaresi, iptal edilen alan için yeniden plan değişikliği yaparak 1/25.000 ölçekli Antalya Nazım İmar Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerini onaylattı. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu yeni plan değişikliklerine de itiraz ederek, yürütmenin durdurulması ve planların iptali için tekrar dava açtı. Danıştay Altıncı Dairesi, 03.07.2024 tarihli kararı ile yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunu ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığını vurguladı. Açıklamada, "Kamusal yarar taşımayan, şehircilik ve planlama ilke ve esaslarına aykırı olan bu planların iptali halkımız adına talebimizdir" denildi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesince yapılan açıklamada alınan kararın, kamu arazilerinin rant amacıyla plan değişiklikleri ile satılmasının önlenmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bu tür değerli kamu arazilerinin kamusal hizmetler için kullanılması gerektiğine inanıyoruz" denildi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK