• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 01 Kasım 2023 15:23

Yıpranma hakkı istiyorlar

Yıpranma hakkı istiyorlar

Antalya'da görev yapan motokuryeler tehlikeli meslek gurubuna dahil olmak istediklerini dile getiriyor. 

Uzun mesailer ve yoğun trafik nedeniyle bu işi yaparken ciddi fiziksel yorgunluk yaşayan ve Antalya’da sayıları her geçen gün artan motokuryeler, emeklilik dönemlerinin uzun vadede daha fazla sağlık sorunlarına yol açabileceğinden endişe duyuyorlar.

Yaz, kış demeden yolları arşınlayan motokuryeler, tehlikeli meslek sınıfına girerek erken emeklilik hakkı kazanmak istiyor. Günün her saatinde sokaklarda gördüğümüz motokuryeler, evrak, kargo ve yemek siparişlerini yetiştirmek için zamanla yarışırken yaklaşık üç senedir motokuryelik yaptığını söyleyen Alican Demirpolat, "Yaptığımız iş, çok fazla risk barındırıyor. Tehlikeli meslek sınıfında yer aldığımız zaman daha erken emeklilik hakkı kazanacağız. Sigorta primlerimizin yanı sıra aldığımız ücretler değişecek. 20 yılda emekli olacak biri 15 yılda emekli olacak" dedi.

Yaptıkları işin bazıları tarafından meslek olarak dahi görülmediğini dile getiren Adil Karadil, "Trafikte bizi yok sayıyorlar, bizi trafiği tehlikeye düşüren kişiler olarak görüyorlar. Bizler trafik kuralları dahilinde dikkatli bir şekilde işimizi yapmaya çalışıyoruz. Biz yaz kış demeden, yağmur çamur demeden çalışıyoruz. Bizler vatandaşa hizmet ediyoruz. Çoğu zaman mesai saatimiz bile belli olmuyor. Hem trafikte yıpranıyoruz hem de kafa olarak yoruluyoruz. Erken emeklilik bizlerin de hakkı" şeklinde konuştu.

İPA’nın yaptığı bir araştırmaya göre motokuryelik yapan kişilerin yüzde 80’ni pandemi döneminde işini kaybeden kişilerden oluşurken motokuryelerin yarıdan fazlası lise mezunu, yüzde 18’si ise 4 yıllık üniversite mezunu. 

Motokurye işine başlayalı daha iki gün olduğunu dile getiren Selim Yurttaş ise, "Daha yeni başladım ama sanki yıllardır yapıyormuş gibi hissediyorum. Bizleri meslek olarak kabul edip bir de mesleki yeterlilik belgesi vermeleri gerekiyor. Meslek hastalığımızı da düşünmek gerekiyor. Bizde kalıcı meslek hastalıklarımızın çok fazla olduğu için sürekli soğuk hava şartlarında kar yağmur sel demeden sürekli Rüzgâra maruz kaldığımız için en ufak kazalarımızda kaporta biz olduğumuz için kalıcı sakatlıklar felç ve uzuv kayıpları gibi sıkıntılarımız olduğu için şu an az tehlikeli sınıftayız. Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfa alınmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 Haber: Yalçın KÜÇÜK