• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 05 Ağustos 2024 11:23

Yoğurt alırken oraya dikkat!

Yoğurt alırken oraya dikkat!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yoğurt alırken sadece son kullanma tarihine bakmanın yeterli olmadığını vurguladı. Gündüz, "Yoğurt kapları tehlike mi saçıyor? Aldığınız yoğurtların plastik kaplarındaki rakamlar size mesaj veriyor" diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

SADECE TARİHE BAKMAYIN!

Tüketiciler, yoğurt kaplarının altındaki plastik türlerini belirten rakamların farkında olmaları gerektiğini belirtti. Gündüz, "Yoğurt kabınızın altında '5' rakamı varsa içiniz rahat olsun ama hiçbir rakam yoksa sağlığınız tehlikede!" dedi.

Marketlerden aldıkları yoğurtların plastik kaplarının altındaki işaretlerde rakam yazmadığının farkına varan tüketiciler, gönderdikleri şikayetlerle bu rakamların önemine dikkat çektiler. Uzmanlar da bu şikayetler üzerine, plastik kaplarda bulunan numaraların sağlığımız hakkında bilgi verdiğini açıkladı.

RAKAMLARIN NE ANLAMI VAR?

Plastik kaplarda bulunan üçgen işareti içindeki rakamlar, plastiğin türünü ve sağlığa zararlı olup olmadığını gösteriyor. Neşet Gündüz, "Yoğurt kaplarında üçgen içinde '5' rakamı vardır. 5 rakamı polipropilendir ve zararsızdır. 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı. Bunlar zararlıdır. Yoğurt alırken kullandığı plastiğe göre tercihinizi yapın" diye belirtti.

HANGİ NUMARALAR ZEHİRLİ?

Hangi plastik türlerinin zararlı olduğu konusuna da değinen Neşet Gündüz şunları söyledi; “Plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor ve bu türler 1'den 7'ye kadar numaralandırılıyor. 1 numara Polietilen içerir. Genelde su, alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır. Zararsızdır. 2 numara yüksek yoğunluklu polietilendir. Deterjan ambalajları ve pet süt şişesinde bulunur. Zararsızdır. 3 Numara Polivinil kloriddir.  Streç folyo, dış mekanda kullanılan eşyalar, plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır! 4 Numara az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme ve çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır. 5 Numara Polipropilendir.  Şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır. 6 Numara Polistirendir. Yemiş paketleri, plastik bardak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerdedir. Zararlıdır. 7 Numara da zararlıdır. Bunlar birden altıya kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. Zararlıdır.”

TÜKETİCİLERE TAVSİYELER

Tüketiciler Birliği, yoğurt ve diğer plastik kaplarda satılan gıdaları alırken plastik türlerini kontrol etmelerini tavsiye ediyor. Sağlığınızı korumak için özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastiklerden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor. Neşet Gündüz, "Plastik türünün sağlığa zararlı olup olmadığını anlamak için numarasına bakın. Plastik kaplarda bulunan numaralar size sağlığınız hakkında mesaj veriyor" diyerek tüketicileri uyardı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK