ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 18 Ocak 2024 10:15

Yol vermeyen yandı

Yol vermeyen yandı

Yaya geçitlerinde yaya önceliğinin olduğuna dikkat çeken Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, kurallara uyulmadığı için yaya geçitlerinde meydana gelen trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çekti.

Yaya geçidi yol vermeme cezası ya da yaya geçidinde durmanın cezası gibi pek çok trafik ihlalinin gerçekleştiğini belirten Ayvazoğlu, kurallara uymayanlara karşı cezaların arttığına işaret etti ve cezaların sadece araçları değil yayaları da kapsadığını söyledi.

TRAFİKTEN MEN CEZASI ALABİLİRSİNİZ

Ayvazoğlu, "Yaya geçidi cezaları başta olmak üzere tüm trafik ihlalleri cezaları Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayımlanır. Buna göre farklı pek çok trafik ihlali idari para cezası, sürücüler için ceza puanı, trafikten men, araç kullanmaktan men gibi cezalar ile sonuçlanabilir. Yaya geçidi cezası da bunlardan biridir ve farklı ihlallere göre farklı idari para cezaları kesilir" dedi.

Ünal Ayvazoğlu, "Aracın hızını, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak 690 lira para cezası ile sonuçlanır. Cezanın yüzde 25 indirimli hâli 517,50 liradır" ifadelerini kullandı.

3 BİN 135 LİRA CEZASI VAR

Cezalar hakkında bilgi veren Ünal Ayvazoğlu, "Yüz metreye kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunduğu halde yayaların, karşı tarafa geçmek için taşıt yolunun yaya ve okul geçidi veya kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerini kullanmaları 690 TL para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli ise 517,50 TL’dir. Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemenin cezası 3.135 TL’dir. Cezanın %25 indirimli hâli 2.351,25 TL’dir. Yüz metreye kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunduğu halde yayaların, karşı tarafa geçmek için taşıt yolunun yaya ve okul geçidi veya kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerini kullanmaları 690 TL para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir" açıklamasında bulundu.

YAYALARA 690 LİRA CEZA

Ayvazoğlu ayrıca, "Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde yayalar için ışıklı işaret olduğu halde yayaların bu işaretlere uymaması 690 TL para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.  Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek 3.135 TL para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli ise 2.351,25 TL’dir" şeklinde konuştu.

SCOTTER CEZASI DA AZ DEĞİL

Son dönemde sıkça tartışılan scooterlar ile ilgili cezalar hakkında da bilgi veren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu şöyle konuştu: "Bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosikletleri yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde sürmek 1.506 TL idari para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli ise 1.129,50 TL’dir.  68/1-a-1, 68/1-a-2 ve 68/1-a-3’te sayılan haller dışında; taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan bulunduğu halde yayaların bisiklet yolunda veya şeridinde ya da taşıt yolunda yürümesinin cezası 690 TL'dir. %25 indirimli olarak 517,50 TL tutarında ödeme yapılabilir."

Haber: Yalçın KÜÇÜK