• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 16 Ekim 2023 15:13

Zeytinyağı cep yakacak

Zeytinyağı cep yakacak

Antalya’da yaz sezonunun kurak ve sıcak geçmesi zeytin üretimini de olumsuz etkiledi. Bu sene Antalya’da zeytinin az olması beklenirken zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yüksek olması bekleniyor.

Antalya’da zeytin hasadının başlaması olumlu bir gelişme olsa da, bu yılın zeytin ürünlerine olan talep ve fiyatlar üzerinde belirgin etkileri olabilir. Zeytin ürünlerinin azlığı ve artan fiyatlar, bir dizi faktörden kaynaklanabilir ve bu konu zeytin üreticileri, tüketiciler ve endüstri için önemli bir konu haline gelebilir.

Zeytin hasadı, iklim koşullarının önemli bir etken olurken kuraklık, soğuk hava koşulları veya aşırı sıcaklık, zeytin ağaçlarına zarar verdi ve üretimde düşüş yaşandı.

Zeytin hasadı, elle yapılması gereken titiz bir işlem olurken yine zeytin toplayacak işçi bulanamaması büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Hasat döneminde yeterli işçi bulunmaması, hasadın tamamlanamamasına ve zeytinlerin dökülmesine neden oluyor. Bu, zeytin ürünlerinin azalmasına ve fiyatların yükselmesi anlamına geliyor.

Antalya’da zeytin üreticileri zeytinin iki yıl iyi verim verdiğini ve bir yıl az verim verdiğini belirtirken üreticilerin gerekli bakımları zamanında yapmasının önemine vurgu yapıldı. Üretici, gübre atmaz ve hastalıklara karşı korumaz ise zeytin ağaçları zayıflıyor ve ürün azalabiliyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK