• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 16 Ağustos 2024 12:05

‘ZORUNLU HALE GELMELİ’

‘ZORUNLU HALE GELMELİ’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site ve apartmanlarda elektrikli araçlar için şarj cihazlarının kurulumuna ilişkin yaşanan zorlukları ele aldı. 

Bakanlık, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını belirtti. Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası (ANEKO) Başkanı İsmail Çağlar ise yeni binalarda şarj istasyonu kurulumunun zorunlu olduğunu, eski binalarda da bu zorunluluğun getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Elektrikli Araçların Yükselişi ve Şarj İhtiyacı

ANEKO Başkanı İsmail Çağlar, Bakanlığın açıklamalarını değerlendirerek, elektrikli araçların Türkiye’de hızla yaygınlaştığını ve bu nedenle şarj istasyonlarına olan ihtiyacın arttığını belirtti. 2024’te elektrikli otomobil satışlarının yüzde 223,1 artışla 35 bin 636 adede ulaştığını hatırlatan Çağlar, teknolojik gelişmelere ayak uydurulmasının önemine dikkat çekti.

Şarj İstasyonu Kurulumu İçin Çoğunluk Kararı Yeterli

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, şarj istasyonları ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı için, kurulumu sırasında maliklerin beşte dördünün rızasının alınmasına gerek olmadığını belirten Çağlar, “Bakanlık, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını ifade etti. Bu durum, elektrikli araç sahiplerinin site yöneticileri ile yaşadığı sorunların çözümünde önemli bir adım olacak” dedi.

Resmi Prosedürlerin Hafifletilmesi Gerekiyor

Çevre kirliliğini önlemek adına elektrikli araçların yaygınlaşmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çağlar, “Elektrikli araçlar, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Türkiye’de de bu yönde bir artış var, ancak şarj istasyonu eksikliği büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu sorunun çözümü için resmi prosedürlerin hafifletilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Radyasyon Endişelerine Yanıt

Elektrikli araçların radyasyon yaydığına dair söylentilere de değinen Çağlar, “Uzmanlar, elektrikli araçlardaki radyasyon oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği değerlerin altında olduğunu ve sağlığa bilinen bir etkisinin olmadığını belirtiyor. Çevreye ve insanlara zararı olmayan bu araçların kullanımını teşvik etmeliyiz” dedi.

Tüm Binalarda Zorunlu Olmalı

Çağlar, şarj istasyonlarının tüm binalarda zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yeni binalarda zaten zorunlu, ancak eski binalarda da bu uygulama şart olmalı. Çevre Bakanlığı bu konuda düzenleme yapmalı ve ilçe belediyeleri de harekete geçmeli. Bizim sitede 300 kişi var, 20’si elektrikli araç kullanıyor ama araçlarını şarj edemiyorlar. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Yalçın KÜÇÜK